Der bliver kun lagt kranse og blomster ved mindehøjtideligheden 4. maj.

Kranse bliver lagt ved mindehøjtidelighed

Hver år siden befrielsen den 4. maj 1945 har 4. maj Komiteen afholdt en offentlig højtidelighed om aftenen i Gråsten.

Mindehøjtideligheden med lægning af kranse og blomster ved mindemuren for oberst Paludan-Müller samt ved mindetavlen over omkomne grænsegendarmer nær slottet, har altid samlet mange mennesker, som efterfølgende har deltaget i mindegudstjenesten i Slotskirken, og ved højtideligheden ved Frihedsskulpturen ved rundkørslen Ahlefeldvej/Kongevej.

I år er det 75 år siden, det befriende og glade budskab lød, at de tyske tropper havde kapituleret og at besættelsen af Danmark var ophørt.

“Men på grund af coronapandemien og retningslinjer udstukket af Folketinget og sundhedsmyndighederne bliver det offentlige program i år, der er 75 året for befrielsen, ikke som planlagt. 4. maj”, siger formand for 4. maj Komiteen, Mogens P. C. Jacobsen.

Komiteen følger regeringens påbud om ikke at afholde forsamlinger af større art. Derfor bliver dagen i stedet markeret ved, at der de nævnte steder fra kl. 19.45 vil blive lagt kranse og blomster til minde om de omkomne under Anden Verdenskrig fra kommunen, kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborg-området, Grænsegendamerne og 4. maj Komiteen. ■

Fotos af

Mogens P. C. Jacobsen