Artikelbeskrivelse

Købmandsepoke er slut i Gråsten

Af Søren Gülck

Efter 58 år som købmænd tager Gitte og Werner Clausen afsked med den veldrevne og kendte købmandsbutik på Kongevej i Gråsten.

Mange faste kunder og bilister har dagligt holdt ind for at gøre dagens indkøb eller prøve lykken med et af de mange spil, som er et af Werner Clausens store specialer

“Naturligvis er det bedrøveligt, at vi må lukke. Men sygdom har gjort, at vi har valgt at lukke senest pr. 31. oktober. Vi havde håbet på til det sidste, at en eller flere ville overtage forretningen, der har en stor kundekreds. Vi håber endnu, men den 31. oktober er det endegyldigt slut og ejendommen er sat til salg”, fortæller Werner Clausen.

Kongelig kunde

Gitte og Werner Clausen har gennem alle årene holdt fast i de gamle købmandstraditioner bl.a. med daglig udbringning af varer. Netop den service har mange trofaste kunder været utroligt glad for.

En af de kunder, der igennem 25 år fik leveret varer, var Dronning Ingrids Hof.

“Dronning Ingrid boede i perioder på slottet i flere måneder ad gangen, så ofte havde vi flere daglige ture til slottet med friske vare, når slottet var beboet. Vi havde vores daglige gang i slotskøkkenet, hvor køkkenpersonalet tog imod, når vi enten i bil eller med budcykel leverede varer. Et par gange var vi heldige at hilse på Dronning Ingrid, der holdt meget af at komme i køkkenet”, husker Werner Clausen.

Byggede på åben mark

Købmandsbutikken blev bygget i 1957 af Werner Clausens far, der også hed Verner Clausen, men med enkelt V.

“Min far byggede dengang på næsten åbne marker langt ude for byen. Vi var en moderne købmand, og opbyggede hurtig en stabil kundekreds. Jeg kom i lærer hos min far som ganske ung. Men da læretiden var omme, blev jeg ansat i Favør og Superland i Sønderborg. Det var godt med lidt inspiration og erfaring fra en lidt større by”, mindes Werner Clausen, som i 1978 overtog købmandsforretningen.

“Min far blev alvorligt syg. Jeg tog hjem til Gråsten for at drive forretningen videre sammen med min kone Gitte. Vi fik udbygget forretningen og den blev til et mindre supermarked, og vi så lyst på fremtiden. Men mange ting ændrede sig siden. Konkurrencen blev hårdere og som lille købmand var det med at holde tungen lige i munden. Men nu er det slut. Vi drejer nøglen for sidste gang og slutter dermed en 58 år lang epoke som købmænd på Kongevej”, lyder det vemodigt fra Werner Clausen.