15-årige Ida Berg savner sine venner på efterskolen. Efterskolelivet er en succes, som hun længes efter at komme tilbage til.

Ida Berg savner livet på efterskole

I skyggen af corona er hverdagen for 15-årige Ida Berg fra Frøslev en smule anderledes.

Normalt går hun på Design- og Idræts­efterskolen Skamling nord for Christians­feld i 9. klasse på design-linjen.

“Jeg har været hjemme fra efterskole siden d. 18. december”, fortæller Ida Berg, der er den første fuldblods-coronaårgang.

“Jeg har valgt at tage et år på efterskole, da jeg følte, at det blev for ensformigt i folkeskolen. At tage på efterskole er en af de bedste beslutninger, jeg har taget og noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv”, fortæller Ida Berg, der tidligere har gået på Broager Skole.

“Men jeg må indrømme, at bare et år inden jeg startede på efterskole, tænkte jeg, at efterskole slet ikke var noget for mig, men efter at have startet, fortryder jeg ikke et sekund, at jeg valgte et år på efterskole. Da jeg så endelig besluttede at skulle gå på efterskole, så jeg virkelig frem til et år med gode oplevelser, fart over feltet og så glædede jeg mig også særligt meget til at få nye venner og veninder, men det skal jeg lige love for, at Corona fik sat en stopper for”, fortæller Ida Berg, som nåede at få fire og en halv måned på efterskole. I mellem tiden var hun hjemsendt halvanden uge, da der var kommet et corona-tilfælde blandt eleverne.

Savner venner

Siden årsskiftet har Ida Berg fået fjernundervisning på Microsoft Teams. 

“Jeg synes det er okay i forhold til situationen vi står i, men det er ikke holdbart i længden, da jeg føler, at jeg ikke lærer nær så meget som i den rigtige undervisning. Og jeg er da slet ikke i tvivl. Jeg vil da meget hellere tilbage på skolen hurtigst muligt, for det er slet ikke det samme at åbne computeren kl. 9, og lukke ned igen kl. 15, som det er at gå på efterskole og opleve det gode fællesskab, man har sammen. Jeg savner mine veninder, som jeg normalvis er sammen med 24/7 og noget så simpelt som, at der bare sker noget. For der sker langt fra lige så meget herhjemme som på efterskolen”, siger Ida Berg.

Typisk dag

“Jeg har den samme rutine hver dag, når jeg er hjemsendt modsat til efterskolelivet, hvor man godt kan rive en dag ud af kalenderen og fx tage ud og skøjte, holde diverse arrangementer eller have linjefag en hel dag. Også det savner jeg.

En typisk dag for mig starter kl. 8. Jeg står op, tager tøj på, går en lille tur og spiser morgenmad. Så er jeg klar til fjernundervisning indtil middag, hvor jeg har middagspause. Derefter har jeg igen nogle timer, og så har jeg typisk fri ved kl. 15. Efter en skoledag, hvor jeg har siddet meget foran skærmen, kan jeg godt lide at fordybe mig i noget kreativt”, fortæller Ida Berg, som lige for tiden laver sine egne armbånd, hvilket hun nærmest ikke har gjort, siden jeg gik i børnehaven. 

“Jeg er også en del i køkkenet. Jeg bager gerne, og laver også gerne aftensmad sammen med min familie”, nævner Ida Berg.

“Men selvom jeg rigtig godt kan lide at lave mad og armbånd, kan det altså godt blive kedeligt i længden.

Jeg mangler at kunne tage over i Home-design-lokalet, når jeg har fri og være kreativ ved at dreje en skål eller binde en blomsterbuket.

Jeg tror, og håber på, at vi snart kommer tilbage igen, og får den hverdag, som jeg sådan savner”, siger Ida Berg. ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83