Hanne-Vibeke Holst er en af de største danske forfattere og fortalte i Gråsten om sin nyeste roman “Kriger uden maske”.

Hold fast og kæmp for det, man tror på

Forfatteren Hanne-Vibeke Holst fortalte forleden i Ahlmannsparken om sin nyeste roman “Kriger uden maske”, som er en dramatisk fortælling om billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984).

Meget levende og veloplagt fortalte Hanne-Vibeke Holst om romanen, som det har taget hende fem år at skrive. 

Romanen følger Sonja Ferlov i årene 1930-1944, som er hendes formative år, hvor hun udvikler sig fra at være en usikker og søgende ung kvinde med kunstneriske ambitioner til at være en viljefast og kompromisløs billedhugger med en klar mission og sit helt eget kunstneriske udtryk.

Sonja voksede op i et borgerligt hjem i Charlottenlund. Efter sin studentereksamen læste hun en overgang fransk på universitetet, men længtes hurtigt efter at udtrykke sig kunstnerisk.

Som 20-årig begyndte hun på kunsthåndværkerskolen. I 1932 begyndte hun på Kunstakademiet, hvor hun mødte malerne Richard Mortensen og Ejler Bille.

Hanne-Vibeke Holst beskrev, hvordan Sonja Ferlov i 1937 kom til Paris, hvor hun langsomt finder sit eget personlige kunstneriske ståsted. I den franske hovedstad møder hun Ernest Mancoba, der som den første sorte sydafrikaner nogensinde gik på kunsthåndværkerskole i Paris.

Ifølge Hanne-Vibeke Holst er romanen en fortælling om at holde fast og kæmpe for det, man tror på. ■

Tilhørerne lyttede intenst til Hanne-Vibeke Holst.

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.