Næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget Daniel Staugaard.

Højvandsbeskyttelse af Gråsten Havn 

Natur-, Klima- og Miljøudvalget har godkendt, at der arbejdes videre med projektet for højvandsbeskyttelse af Gråsten Havnefront. 

Havneområdet i Gråsten er udsat under højvande og stormfloder. Det er baggrunden for, at Natur-, Klima- og Miljø­ud­valget tidligere har besluttet, at der skulle udarbejdes et projektforslag til en højvands­beskyttelse i Gråsten.

Der er i juni blevet holdt borgermøde om projektforslaget. Søn­der­borg Kommune har desuden gennemført en spørgeundersøgelse blandt ejerne i projektområdet, og 86 procent af borgerne har tilkendegivet, at de er positive overfor projektet. For­valt­ningen har også bedt Kyst­direk­toratet om at udtale sig om projektet, som samlet set bakker op om linjeføringen og det, at projektet vil mindske risikoen for oversvømmelser i fremtiden.

“Det er vigtigt, at vi sammen kan tage næste skridt i beskyttelsen af Gråsten Havn. Med kystbeskyttelsen vil Grå­sten Havn og de mange beboere i området være beskyttet op til stormfloder af den slags, der kommer hvert 100. år. Vi er glade for den store tilslutning i området, for den fælles kystbeskyttelse er vores bedste mulighed for at sikre os”, siger Asger Romme Andersen (EL), der er formand for Natur-, Klima- og Miljø­udvalget. 

Projektområdet strækker sig fra Silde­kule­vej til Fiske­næs­vej, og storm­flods­beskyttelsen kommer til at bestå af en kombination af diger og højvands­mure. For at sikre passage vil høj­vands­muren på dele af strækningen udføres som en demonterbar mur, som skal monteres, når der varsles om stormflod. 

Den totale anlægsudgift for kystbeskyttelsesprojektet er anslået til 17-20 mio. kr. I Søn­der­borg By­råds budgetaftale 2025-2028 er det anslået, at den kommunale andel vil beløbe sig til 7 mio. kr. Der­til kommer bidragsfordeling fra ejerne i området. Søn­der­borg Kommune har ansøgt Statens Kyst­pulje om tilskud til projektet. Der kan maksimalt opnås et tilskud på 20 pct. Kyst­direktoratet forventes at give svar på ansøgningen i slutningen december 2024. 

“Det her er et stort og vigtigt projekt for Gråsten, som vil præge udtrykket af Gråsten Havn i generationer frem. Et samlet byråd er klar til at løfte vores andel af udgifterne til projektet, og jeg håber, at Statens Kyst­pulje også vil spytte lidt i kassen, så vi sammen kan fremtidssikre havneområdet i Gråsten, siger Daniel Staugaard (V), der er næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget. 

Forvaltningen går nu i gang med detailprojekteringen og myndighedsbehandling af projektet. Hvis projektet får støtte fra Statens Kystpulje, skal projektet være gennemført indenfor 5 år. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 19. december 2024

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.