blank

Trine Berdiin og Linda Krogh ved en sending nye robotplæneklippere, som er på vej ud til kunderne her op til havesæsonen.

Højsæson for robotplæneklippere

Maskincenter Felsted har levet af at sælge maskiner til landbruget, siden det i 1979 startede som en filial under DLAM i Toftlund og senere fusionerede med Dronningborg under navnet Dania Center Felsted. 

Da Dronningborg gik konkurs, blev det, der i dag hedder Maskincenter Felsted, overtaget af medarbejderne med den tidligere forretningsfører Heinrich Jochimsen som ejer og daglig leder. 

Ejerskabet er overtaget af hans datter og svigersøn Linda og René Krogh og Allan N. Ernst, der er en fast bestanddel af virksomheden gennem mange år. 

Ud over ændringen i ejerforholdene er der sket andre revolutionerende ting i maskinsalget. Mens det tidligere var store landbrugsmaskiner i alle størrelser og prisklasser, der solgte på Juelsbjerg i Felsted, så udgør robotplæneklippere i dag en væsentlig del af salgsgrundlaget.

“Tidligere var jeg hende, der sad og ordnede det administrative inde bagved. Da robotplæneklipperne for alvor vandt frem, sagde jeg, at det kunne jeg godt tænke mig at komme til at stå for. Vi sælger over 300 robotplæneklippere om året og servicerer endnu flere,” fortæller ejer Linda Krogh, der er blevet ekspert i moderne plæneklipperrobotter og er den, der tager ud og ser på folks haver for at tilrettelægge kabeludlægning og rådgive kunder.

Hun har allieret sig med Trine Berdiin, der er uddannet landmand og gartner og som sådan aftager af en hel del robotplæneklippere i flere kategorier. Hun viste sig at have så god forstand på teknologien, at Linda Krogh ansatte hende som problemknuser og teknisk ekspert. Hun startede forrige mandag og skal være med til at sende en stor maskinpark af nye og netop istandsatte movere ud til havefolket, der gør klar til sæsonen med robottrimmet græs. En robotplæneklipper koster fra 9000 til 250.000 kroner. De største kører på golfbaner og større anlæg. Dem har maskincentret 27 kørende af rundt omkring.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at landbruget lider, så da robotklipperbølgen kom, sagde vi, at den vogn hopper vi på. Vores styrke er, at der ikke blive solgt en maskine, uden jeg har været ude at kigge på haven. Jeg tegner kort op, samtidig med jeg går rundt sammen med kunden. Vi er blevet bedre til at sortere opgaverne, så vi rykker geografisk ud de samme steder på bestemte dage, så vi ikke kører i øst og vest,” fortæller Linda Krogh, der netop har været i en 1800 kvadratmeter stor have og holdt op med at tælle, da hun nåede op på 40 træer. Der skal lægges kabler og eventuelt tages flere robotklippere i brug.

Signal fra satellit

Segway er det nye mærke med kabelfrie robotplæneklipper, som nu forhandles hos Maskincenter Felsted. De får signaler fra satellit og kan køre stort set i alle områder.

Maskincentret er behjælpelig med at finde ud af, hvilke movere der passer godt til den enkeltes have. Salget af robotplæneklippere er eksploderet. Det ser ikke ud til at have toppet på nogen som helst måde. Robotterne bliver mere avancerede for hver ny model. Som en særlig service kan man lade sin robotklipper overvintre på loftet i maskincentret, så den mod betaling bliver vedligeholdt og opladet til sæsonen, hvis man ikke selv får gjort det.

Trine Berdiin er ekspert i at få teknologien til at fungere. Køberne får selvfølgelig en indføring i, hvordan den fungerer, men mange støder på små problemer undervejs. Forleden ringede en dame, hvis robotkipper kørte om natten. Hunden gøede, og der var natteuro, indtil roboturet blev rigtig indstillet. En anden havde fået sin robotklipper indstillet til finsk sprog, så Linda Krogh måtte i marken med en dansksproget robot for at finde ud af, hvordan man kom ind i sprogdelen af programmeringen. Trine Berdiin har formået at få en af de store robotter til at køre allerede efter få dages ansættelse. Det udløste happy dance på værkstedet. De ansatte serviceteknikere og robotkyndige uddanner sig hele tiden.

“Du kan selvfølgelig godt købe din robotplæneklipper i et byggemarked og selv tage den i brug derhjemme. Der er bare ikke nogen at spørge, når den går i stykker,” siger Linda Krogh, der hidtil ikke har mødt en robot, hun eller kollegerne ikke kunne få til at fungere. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 19. marts 2025

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.