Harm Mammens tro følgesvend er hunden Tvist, der ikke viger fra hans side. 

Harm Mammen fylder 70 år, men bliver ikke pensionist foreløbig

Han er rundet af den sønderjyske muld og er en vellidt og farverig erhvervsmand.

Harm Mammen kan lørdag den 10. september fejre sin 70 års fødselsdag.

Det sker ved et åbent hus arrangement på Savværksvej i Kruså fra kl. 14.00, hvor alle er velkomne.

“Det har da ikke altid været en dans på roser”, siger Harm Mammen, som startede sit firma den 1. juli 1976 med bare sig selv og en enkelt lastbil.

“Det er gået op og ned, men jeg har aldrig fortrudt, jeg blev selvstændig”, fortæller Harm Mammen, der sidder og får en kop kaffe sammen med sin kone Vivi. 

Ved siden af ligger deres to hunde og nyder solens stråler.

Firmaet er i dag en kæmpe succes med 40 ansatte, og to af parrets fem børn er i gang med et generationsskifte.

Siden 2008 har Harm Mammen & Sønner vundet licitationen ved Aabenraa Kommune og kører renovationen. 

“Der skal hele tiden tænkes nyt, og vi har investeret i ni nye el-skraldebiler, hvoraf de tre først bliver leveret i det nye år. Kommunen forlanger, at 1/3 af bilparken skal være eldrevne, så det må vi jo leve op til”, siger Harm Mammen.

Drosler ned

Udover sit arbejde har Harm Mammen kun en enkelt fritidsbeskæftigelse. Det er at sejle i motorbåden, der ligger ved Skomagerhus.

“Det bliver dog ikke til ret meget, for jeg arbejder stadig hver dag. Tidligere begyndte jeg kl. 6 om morgenen og arbejdede igennem til mellem 19 og 22 om aftenen. I dag starter jeg først kl. 7.30 og holder fri ved 17-tiden. Og så får jeg da også lige en middagslur”, nævner han.

Harm Mammen har ingen aktuelle planer om at blive pensionist. Tværtimod. 

“Jeg har ingen planer om at stoppe. Jeg bliver ved, så længe, jeg synes, det er sjovt, og så længe, som helbredet holder. Jeg regner med at blive stik-i-rend-dreng lige til det sidste”.

13 børnebørn

Harm Mammen og familien boede i 25 år på Savværksvej i Kruså, hvor firmaet i begyndelsen lå ved siden af beboelsen. Da firmaet voksede sig større og større flyttede de til Spølbækvej, hvor virksomheden i dag holder til. 

Vivi og Harm Mammen købte for 14 år siden hus på Skovvej i Kruså, hvor de nyder udsigten til Møllesøen.

De første år var svære for Harm Mammen i det nye hus. For han manglede kontakten til sine medarbejdere, der plejede at droppe ind. 

“Med tiden har han dog lært at slappe lidt af”, fortæller Vivi, mens hun kigger kærligt på Harm.

Det gamle domicil er sat nu sat til salg, og en køber får en beboelse på 270 m2, værksted på 250 m2, udlejningssal samt udlejningslejlighed på 110 m2 for knap 2,4 millioner kr. 

Familien, der udover de fem børn også tæller 13 børnebørn, glæder sig til at fejre Harm Mammens runde fødselsdag. ■

Skrevet af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.