Hans Munk Hansen, der stammer fra Rinkenæs, er en af det dansk-tyske grænselands største sønner. Arkivfoto Jimmy Christensen

Hans Munk Hansen optræder på DK 4

For tiden kan man på DK 4 se udsendelsen “Dansk-tysk med Matlok”. Denne gang er Siegfried Matlok på besøg i et af Københavns dejligste, historiske huse i Toldbodgade i det indre København.

Der møder han en 89-årig mand, Hans Munk Hansen, der stammer fra Rinkenæs.

Munk Hansen har selv bidraget til bevarelsen af Københavns gamle bybillede, bl. a med restaureringen af Det Gule Pakhus som bolighus i 1978.

Matloks vært er arkitekt i fire verdensdele. Hans Munk Hansen har vundet stor anerkendelse og modtaget de fornemmeste priser for sit virke, fx C. F. Hansen-medaljen, en pris fra Kronprins Frederik Fonden og EU’s medalje for sit livsværk.

Professor Hans Munk Hansen var en nær medarbejder og en personlig ven af Jørn Utzon. Sammen byggede de i 1959 en bygning til Nationalbanken i Teheran. Senere gik Munk Hansen sine egne vegne – med stor kærlighed til Mellemøsten og Middelhavet. Mange danskere har i øvrigt også besøgt og beundret Dansk Folkeferies ferieby på Malta, der også er et af Munk Hansens mange udenlandske værker. Munk Hansen besøger om kort tid Malta for at markere feriebyens 25 års jubilæum.

Tegnestue  

I over 40 år havde Munk Hansen en meget international engageret tegnestue i København, og i 1986 blev han udnævnt til professor med restaurering som fagområde ved Kunstakademiets Arkitektskole i København, hvor han selv fik sin uddannelse i 1950’erne.

Når Munk Hansen er oplagt deltager i programrækken “Dansk-tysk med Matlok” hænger det sammen med, at han er født i 1929 i Rinkenæs. Han gennemførte en håndværkslære som murer og tømrer og har i sine unge dage også oplevet modsætningerne mellem dansk og tysk.

Den dag i dag betragter Munk Hansen sig nærmest som Slesviger. Han tilbringer en stor del af sommeren i sit skipperhus i Dalsgårde ved Flensborg Fjord, og i programmet erfarer man også, hvad de dansk-tyske rødder har betydet for Hans Munk Hansen, som Matlok betegner som en af det dansk-tyske grænselands største sønner. ■

Hans Munk Hansen, der stammer fra Rinkenæs, er en af det dansk-tyske grænselands største sønner. Arkivfoto Jimmy Christensen

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Fotos af

Jimmy Christensen
Jimmy ChristensenFotograf
Ring 29 25 95 50