Nanna Wienberg Petersen og Julie Kjerside Lorenzen er blandt de unge lovende talenter i Gråsten Badmintonklub.

Gråsten Badmintonklub fylder 75 år

75 år med et stærkt fællesskab omkring en passion for badminton.

Historiens vingesus med beretninger og artikler fra klubbens start, eksisterer stadig og fortæller om store sportslige resultater og et utal af hyggelige stunder blandt såvel ungdoms- som seniorspillere og motionister.

I efteråret 1945 startede badmintoneventyret i salen på Hotel Gråsten. Et sprudlende foreningsliv var begyndt og indenfor 10 år havde Gråsten Badminton klub markeret sig med sejr i 13 ud af 21 sønderjyske mesterskaber.

Medlemstallene i årtierne herefter lå imellem 250-300 spillere. Frem til Ahlmannsparkens opførsel i 1979 delte man hallen med håndbold, så hallen var fyldt fra tidlig eftermiddag til sent om aftenen. 

500 tilskuere

Børnene trænede for de meste kun en enkelt måske to gange om ugen. I dag træner de fleste to gange og de mest øvede endnu mere. I 1983 arrangerede badmintonklubben opvisningskampe for over 500 betalende tilskuere. Det var den tids verdensstjerner Morten Frost, Jens Peter Nierhoff, Steen Fladberg og Jesper Helledie, som var centrum for den store begivenhed

I 1990 afholdt man for første gang et ungdomsstævne med deltagelse af spillere fra 15 klubber. Stævnet afholdes stadig.

Nye lokaler

Som i alle andre foreninger har der også i Gråsten Badmintonklub været år med sløjt besøgte generalforsamlinger, mangel på trænere eller bestyrelsesmedlemmer. I disse år kan vi glæde os over, at vi har en sprællevende klub med mange engagerede voksne, som bidrager til at vores unge mennesker kan deltage i et foreningsliv, opleve fællesskabet og dygtiggøre sig i en sport. Efter flere års god og vedholdende dialog med kommunen, kunne man i 2019 indvie et nyt flot klublokale, et stort redskabsrum, samt adgang til renoverede omklædningsrum. En milepæl for klubben, som fremover sikrer fantastiske rammer for såvel sportslige som sociale aktiviteter.

Fællesskab

Trods udfordring i foreningslivet i 2020, er det sporten, vi samles om og i år deltager Gråsten Badmintonklub med hele 10 hold i ungdomsturneringen. 

På seniorsiden er der et frugtbart samarbejde med Broager, Blans og Ulkebøl, hvor medlemmerne mønstrer et Serie 1 og et Serie 2 hold. 

På motionssiden har vi fortsat medlemmer som har været med tilbage fra 60-erne. Det er skønt.

Blandt vores nye medlemmer har vi flere, som først er startet i deres voksenliv med at spille. Det kommer der jo nok ikke en ny Morten Frost ud af, men derfor kan man godt få en god kamp og et godt grin på det grønne gulv med plads til fire på en bane.

Det vil altid være fællesskabet som fastholder børn, som voksne i foreningslivet.

Et foreningsliv, som bidrager til mental og fysisk sundhed samt en sammenhængskraft i vores samfund, som ikke kan overvurderes.

Vi håber, at vi næste år ved denne tid, kan kigge tilbage på en periode i klubbens historie, hvor virkelysten for en stund blev overtrumfet af en lille bitte virus fra Kina. Vi håber at kunne fejre den runde fødselsdag i foråret 2021. ■

Skrevet af
Carsten Clausen Koch