Gråsten gør klar til tre dage med æblefestival.

Gråsten Æblefestival har vokseværk

Æblefestivalen i Gråsten bugner som en velvoksen æbletærte, der netop er kommet ud af ovnen.

I alt 8.000-10.000 besøgende lægger hvert år vejen forbi festivalen, der de sidste 9 år har været i Gråsten Forums regi, da initiativtager og æbledronning Karin Baum ønskede at trappe ned på æblefronten.

Det er Danmarks nationalæble Gråstenæblet, der er omdrejningspunktet for festivalen, som denne gang løber af stablen fra fredag 29. september til søndag 1. oktober nu med Kaj Nielsen som formand.

“I stedet for at kåre en æbleprins og prinsesse har vi i år valgt at lade elever på Gråsten Skole klassevis lave kunstværker med æble som tema. Vinderne får guld, sølv og bronze,” fortæller formanden om, det er grupper og ikke enkeltindivider, der dyster denne gang ved Bellevue.

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt holder den officielle åbningstale fredag klokken 17. 

Så afsynges den officielle æblesang. Om aftenen underholder Rinkenæs Brassband.

Gråsten­æbler

Lørdag åbner stadeteltet med alt, hvad der rører sig inden for æblerelaterede salgsobjekter og mere til klokken 10. Så stævner Karin Baum over fjorden med fem kasser Gråsten­æbler ombord på det gode skib Herborg med Peter Sandholt som skipper. 

Imens bliver der på land indleveret æblekager til brug for kagedysten, hvis skrappe dommere Susanne Rathje fra Lagkage­huset i Gråsten og og Lars Bendiksen fra Delikatessen i Super­Brugsen afgør, hvem der løber med laurbærrene for årets bedste æbletærte. 

Arnkilsøre Frugt & Grønt leverer Gråsten­æbler, som mostes og sælges på festivalen.

Dagen byder også på Honning Banden, som laver teatersport med børnene i hovedrollen. 

Klokken 14 optræder Tribrato, som er en strygertrio sammensat af unge sønderjyske musikere, der alle har studeret på musikskolen i Søn­der­borg, men nu musicerer på tre forskellige musikkonservatorier. 

Klokken 15.30 optræder PS Dance med dans præsenteret af flere forskellige sprælske aldersgrupper.

Musik i festteltet

Festteltet åbner klokken 18. Der er buffet og underholdning af Fede Finn og Funny Boyz. 

Billetter kan købes hos Den gamle Skomager. Der er plads til 149 personer i festteltet, der fyldes op af betalende feststemte gæster ud fra først til mølle princippet.

Både lørdag og søndag kan man komme til at se sjov og farverig ud i ansigt og hår ved hjælp af Teddys Salon, der er behjælpelig med at sætte den rette kulør på hoved og hårlokker hos festivaldeltagere i alle aldre.

Søndag er der en helt særlig mulighed for at komme ud at gå tur i Gråsten­æblets fodspor og høre lokale historier med Bente Løwe Christiansen som kyndig guide. Turen var tre timer og koster 100 kroner for voksne og 25 kroner for børn inklusive forplejning. Der er tilmelding i festivalkøkkenet.

Søndag klokken 11 underholder OPUS2 Bigband, der går under betegnelsen et af Sønder­jyllands bedste bigbands og har tradition for at optræde ved festlige musikalske lejligheder i landsdelen.

Art Petit kommer og optræder med klovnerier, røde næster og kører på klovnecykel søndag klokken 14, hvilket plejer at være til stor moro ikke mindst for det yngre publikum. Klokken 15 søndag underholder musiker og tusindkunstner Ulrik Jeppsen med sing a long sange og populær musik som det sidste programpunkt på Gråsten Æblefestival 2023. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.