Artikelbeskrivelse

Anmeldelse

Gengangere vækkes til live

Af Johanne Rønn Olesen
Det er en stærk og medrivende oplevelse, når Det lille Teater sætter komplekse familierelationer under debat.
Stemningen og forventningerne var høje i den intime teatersal, da Det lille Teater torsdag aften havde premiere på Henrik Ibsens kendte teaterstykke ”Gengangere”.
Teatergruppen har brugt et halvt år på at opsætte stykket, som med hjælp fra dygtige scenografer og kostumedesignere fik det visuelle og selve forestillingen til at gå op i en højere enhed.
Et voldsomt familiedrama
Stykket tager udgangspunkt i dagligstuen hjemme hos fru Alving, som spilles af Doris Jensen Lind­gaard. Hun er plaget af en stor hemmelighed om sin afdøde mand, kaptajn Alving.
Samtidig er hun ved at forberede åbningen af et asyl til ære for netop denne mand, og har i den forbindelse lange samtaler med Pastor Manders, som spilles af Niels-Ole Lindgaard.
Fru Alvings søn Oswald – spillet af Claus Ladelund – er psykisk syg, og er derfor vendt hjem fra Paris, hvor han har opgivet sin kunst.
Han søger trøst hos den unge tjenestepige Regine, spillet af Ellen Langager Kristensen. Hun har til gengæld også sine problemer at slås med; en ondsindet far, snedker Engstrand, som spilles af Christian Petersen.
Historien er præget af et tiltagende oprør i hovedpersonernes sind, som kulminerer i nogle stærke scener hen mod slutningen af stykket.
Ambitiøst og overbevisende skuespil
Samtalen er det centrale i Henrik Ibsens mesterværk, og det må have været en stor udfordring for skuespilgruppen.
De formår imidlertid med stor overbevisning at suge hele salen ind i den lille stue, hvor de heftige og følelsesladede diskussioner bliver spillet med stor indlevelse.
Instruktør Svend Aage Wolff fortæller, at netop dette stykke sjældent bliver taget op i amatørteatre, da de lange replikker er meget krævende.
Men det mærkede man knapt, når skuespillerne står på scenen. Her løftede skuespillerne med deres replikker, og med deres ageren på scenen, teaterstykket op på et meget højt niveau.
Stykket opføres igen tirsdag den 26. januar, torsdag den 28. januar og lørdag den 30. januar – alle dage kl. 19.30. 

Oswald bliver spillet af Claus Ladelund og Regine af Ellen Langager Kristensen. Fotos Tove Hansen

Oswald bliver spillet af Claus Ladelund og Regine af Ellen Langager Kristensen.
Fotos Tove Hansen

Der var en intens stemning, da fru Alving, spillet af Doris Jensen Lindgaard,og pastor Manders, spillet af Niels-Ole Lindgaard, blev opført på Det lille Teater.

Der var en intens stemning, da fru Alving, spillet af Doris Jensen Lindgaard,og pastor Manders, spillet af Niels-Ole Lindgaard, blev opført på Det lille Teater.