Byrådsmedlem Daniel Staugaard (V) har taget ni måneders orlov fra byrådsarbejdet for at bruge tid med sin et-årige søn Jonathan, og det slip i det politiske program er en berigelse – også når han vender tilbage til lokalpolitik igen – mener den stolte familiefade

Forældreorlov giver nyt perspektiv på livet

Fortravlede familier er nødt til at prioritere deres tid. 

Venstre-medlem af byrådet, Daniel Staugaard, har taget forældreorlov fra det politiske arbejde i 9 måneder. 

For tiden er det at hente barn i dagplejen, skifte ble, lave mad og trøste efter behov, der fylder hele tilværelsen efter arbejde.

“Det er en frihed at have tid sammen. Alene det at holde styr på garderoben og at få vintertøj og sko bragt hen i dagplejen er en øjenåbner for, hvad det indebærer at tage sig af barnet hele dagen. Jeg har den dybeste respekt for de mennesker, der på daglig basis tager sig af alt, der har med børn at gøre,” fortæller 41-årige Daniel Staugaard, for hvem det er lidt af en øvelse at holde fingrene fra politiske debatter på mail og sociale medier.

Han er lektor på Det Blå Gymnasium. Fuldtidsjobbet har han ikke orlov fra. Byrådsarbejde svarer som minimum til et halvtidsjob. Det ligger beslag på meget af den tid, man normalt ville tilbringe sine børn. Det mærker Venstre-politikeren og næstformanden i natur-, klima- og miljøudvalget nu.

“Det giver stof til eftertanke, hvor meget debatter og politisk stof har fyldt. Der er hele tiden noget, man skal tage stilling til og reagere på. Det vil helt sikkert skærpe min bevidsthed om, hvad jeg bruger min tid på, også når forældreorloven er slut,” fortæller Daniel Staugaard, der er far til Anthon på 14, Cathrine på fire år og Jonathan på et år, der har udløst orloven.

“Jeg mærker allerede nu, børnene kommer til mig med mange flere ting. Det er også forældreorlov til Cathrine. Jeg får tid til at læse godnathistorier, og hun kommer til mig, når hun har brug for at blive trøstet. Jeg skal være den, der putter hende. Hun kommer til mig på en helt anden måde og forventer, jeg er der for hende. Det er en stor gave,” fortæller den stolte familiefader.

Afstemme kalender

Han valgte bevidst at vente lidt med orloven, fordi udvalgsformanden Asger Romme Andersen blev far samtidig med Daniel Staugaard og tog forældreorlov, da hans datter Kirsten var født.

“Det er et nyt udvalg med et stort ansvar. Jeg syntes ikke, formand og næstformand kunne være væk samtidig en længere periode. Jeg ser ikke så meget mails, men følger med i tingene,” siger Staugaard.

Det er ikke noget politisk valg at tage forældreorlov. Daniel Staugaard er overbevist om, politikere på begge fløje efterhånden er overbeviste om, det er et gode for begge forældre at få tid med børnene.

“Jeg laver i forvejen mad og har køkkenhave og ordner mange af de dagligdags ting derhjemme. Jeg har ingen stereotyp opfattelse af låste kønsroller. Det giver også mere plads i min kones kalender, at jeg har forældreorlov. Normalt kan vi godt bruge en time søndag aften på at afstemme vore kalendere. Nu kan hun bedre sige ja til ting, fordi hun ved, jeg ikke skal noget politisk i weekender og om aftenen,” fortæller Daniel Staugaard, der sidste år valgte et folketingskandidatur fra, fordi han ikke kunne se sig selv som weekendfar.

Efteråret var et godt tidspunkt at tage orlov på, fordi hans afløser Maria Frost Andersen fik hele budgetlægningen med. 

“Jeg får også tid til at se min ældste søn spille fodbold. Der er langt større accept af forældreorlov til mænd. Holdningerne har rykket sig. Ellen Trane Nørby spurgte selvfølgelig, om jeg helt var på vej ud, da jeg ringede og sagde, jeg tog forældreorlov. Det er jeg ikke, men forældreorloven gør mig ikke til nogen ringere eller mindre engageret politiker – tværtimod,” siger Venstre-manden, for hvem bleskift og Jonathans vinterstøvler fylder mest for nærværende. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.