Formand for Gråsten Boldklub, Mogens Hansen

Fodbold skal bygge unge op – ikke bryde dem ned

Indgangen til Gråsten Boldklubs andet århundrede i starten af april giver 66-årige formand Mogens Hansen anledning til at reflektere over udviklingen.

“Jeg frygter for fremtiden, hvad angår holdsporten. Tidligere skulle alle drenge prøve at spille fodbold. Det skal de ikke længere. I starten af min tid i klubben blev drenge ved, mindst til de var 15-16 år. Nu stopper de allerede som 11-12 årige. Det er kun halvdelen af en årgang, der prøver at spille fodbold,” fortæller Mogens Hansen.

Han mener, det er fordi, sporten er blevet for elitefikseret. Er man ikke god på et højt plan, stopper de unge helt.

“Forældrene er meget ambitiøse og kører gerne børnene meget langt og bruger meget tid på at få dem til at spille i større klubber, hvor de kan indfri forældrenes ambitionsniveau. Børn helt ned i de yngste årgange spiller seks syv gange om ugen med træning fire gange om morgenen og to gange om eftermiddagen og kampe i weekenden. Samtidig oplever de ikke kammeratskabet med deres jævnaldrende der, hvor de kommer fra,” siger Gråsten Skoles mangeårige nu pensionerede viceinspektør.

Han ser en tendens til, unge opgiver at udøve deres sport, hvis de ikke er gode nok og tilhører de bedste. Mange dyrker individuel sport for at holde sig i form, men er ikke med i en klub.

“Vi mennesker kan ikke leve uden at være del af et fællesskab, men udviklingen går i retning af at dyrke sport på egne præmisser og når, man selv vil,” siger Mogens Hansen, der mener, især de ikke fysisk stærke børn lider under udviklingen.

“Eliten skal være der. Den skal nok klare sig selv, men det gælder om at bygge børn op i sporten og ikke at bryde dem ned. Der skal lægges vægt på det, de kan, og ikke på de fejl, de begår. 

Ingen er fejlfri

Især pigerne har en tendens til det perfektionistiske, mens drengene i de yngre aldre glæder sig mere over et godt mål eller flotte delresultater,” siger fodboldformanden, der medvirker til at modgå udviklingen ved at være med til at sætte fokus på spillernes trivsel under træningen.

Han mener også, fokuseringen på eliteudøvelse går ud over børnenes kognitive evner, fordi man koncentrerer sig meget om én sport.

“Vi har flere overvægtige børn, end vi har haft. Tendensen til, at det skal være alt eller intet gør, at nogle helt vælger sport og idræt fra, fordi de ikke føler sig gode nok. I stedet for at lægge vægt på de egenskaber, drenge- og pigespillere har, fokuserer man på det, de ikke kan. Det nytter ikke kun at dyrke fodbold for hele tiden at blive bedre. Det skal også være sjovt. Vi skal acceptere, nogen er gode til noget, og andre til noget andet. Det er det samme med, at 80 procent af en ungdomsårgang helst skal have en studentereksamen, fordi det er det eneste, der duer. Jeg har oplevet en karakterbekendtgørelse, der gik ud på, alle elever startede på 12, og så kunne de kun blive dårligere derfra. Hvad er det for en tilgang? Det er da bedre at starte på et gennemsnitsniveau og så blive bedre derfra,” fortæller Mogens Hansen, der har gjort sig mange tanker om sportens udvikling.

Han tror stadig på fællesskabet og på boldklubbens fortsatte fremme af holdsporten, men han synes, vi er langt fra den gamle devise om, det gælder ikke om at vinde, men om at være med. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.