Mogens Hermann underviser i malerkunst på Dalsmark Plejehjem i Rinkenæs. Foto Søren Gülck

Et liv med farver og form

Mogens Hermann er kunstner. Hver uge maler han med brugerne på Daghjemmet på Dalsmark Plejehjem i Rinkenæs.

“Det giver brugerne en masse, men jeg får ligeså meget igen”, siger Mogens Hermann, der bor i Sønderborg.

Mogens Hermann er født på Lolland, men ikke under den mest boglige stjerne. Som barn var han meget ordblind, og havde det mere end svært i skolen. Hans lærer ville gerne have Mogens Hermann på specialskole, men hans far mente dengang, det var bedst han kom ud at arbejde for at tjene sine egne penge.

Faderen modsatte sig

Mogens Hermann blev ansat i en skotøjsbutik i Sakskøbing, men havde egentligt mest lyst til at male og blive kunstner. Det ønske modsatte faderen sig. Ifølge ham var kunstnere nogen, der gik med en vis legemsdel uden på bukserne og mest lignede laser og pjalter, så det var helt udelukket.

Årene gik i skobutikken, mens Mogens Hermann fik interesse for teaterverden.

Han blev beskæftiget med kulisser og kostumer. Her kunne han få lov til at dyrke sin kunstneriske side. Han malede flotte kulisser, og begyndte senere at male på stof og dekorere stof og kostumer. Det meste stof var dengang uld, som man ikke male på, men Mogens Hermann gjorde som humlebien der ikke kunne flyve; han gav ikke op.

Skuespiller

Mogens Hermann forsøgte sig med forskelligt kemi, og udviklede med tiden rent faktisk en formel, der gjorde det muligt for ham at male på stof.

Han udviklede også sine egne maleteknikker og fik hurtigt travlt med sit stofmaleri.

I teaterverdenen fik man øje på Mogens Hermann. Gennem årene dekorede han kjoler.

En af de kendte danske skuespillere, der fik dekoreret kjoler af ham, var Bodil Udsen, der elskede hans dekorationer.

Men andre havde også fået øje på hans talent, så udenfor teaterverden dekorerede han kjole til blandt andet Dronning Ingrid og den norske politikker Gro Harlem Brundtland, der var storkunde hos ham.

Boede på Dalsmark

Sammen med sin kone, Lis, boede han flere steder rundt i landet. Først på Lolland, siden i Nordjylland og så på Fanø. Da hans kone blev alvorligt syg, tog livet en brat drejning. De valgte at flytte til Gråsten for at undgå for megen rejseaktivitet, da Lis var i behandling på Gråsten Gigthospital.

Sygdommen blev værre og de sidste år levede Lis og Mogens sammen på Dalsmark Plejehjem.

For 3 år siden mistede Mogens sin kone. Den efterfølgende tid var svær og savnet af Lis var enormt.

“Jeg kom alligevel langsomt i gang med at male igen. Heldigvis. I dag maler jeg en gang om ugen med brugerne på Daghjemmet på Dalsmark Plejehjem”, fortæller Mogens Hermann, som har sit eget lille atelier i hjemmet i Sønderborg. Her dyrker han sin passion og maler små og store kort, som er blevet et stort hit. De små kunstværker er særdeles populærere sælges så langt væk som i USA. ■

Skrevet af

Søren Gülck
Søren GülckFotograf
Ring 23 80 12 54

Fotos af

Søren Gülck
Søren GülckFotograf
Ring 23 80 12 54