Morten Latter

Morten Latter er en hjørnesten i bylivet i Gråsten. Han driver til daglig Den Gamle Skomager.

En kromand fyldte rundt

En af Gråstens markante personer, værtshusholder Morten Latter fra Den Gamle Skomager, rundede fredag 5. marts 50 år.

Oprindelig havde han planlagt at fejre det med et større arrangement med blandt andet levende musik og god mad til sine kunder, venner og familie på kroen i Nygade; men coronaen forhindrede også det. I stedet blev det til en lille hyggelig sammenkomst i privaten for de nærmeste.

Fra Sundeved til Gråsten

Oprindelig er Morten Latter fra Sundeved. Efter uddannelse som maskinarbejder i Sundeved Maskin­fabrik og et samarbejde med sin far om firmaet Maskin­fabrikken D.U.K. i Broager, havnede han i Gråsten. Først med fritidsarbejde som discjockey på blandt andet det nu hedengangne værtshus Magitte i Ulsnæs Centret, senere både som forpagter og ejer af samme sted under navnet Center Pubben.

Fra 2006 indtil 2018, da store dele af centret blev ombygget til sundhedshus, gjorde han pubben til et legendarisk mødested for alverdens mennesker fra Gråsten og omegn. I 2018 lejede han så skomager Langendorffs tidligere bygning i Nygade af dens nuværende ejer Henning Kjær og omdannede det til værtshuset Den Gamle Skomager.

“Det at have to værtshuse, Tin­soldaten og Den Gamle Skomager, så tæt på hinanden, var noget nyt for mig; men er en utrolig positiv oplevelse. Kun­derne kan gå på mini pubcrawl, og samarbejdet med Tinsoldatens indehaver Kim Stokholm er første klasses”, fortæller Morten Latter.

Corona

Som alle andre mindre selvstændige er Morten Latter også hårdt ramt af coronaen. 

Som værtshusholder forventer han, at han er blandt de allersidste, der får lov til at genåbne fuldt ud. Hvornår har han ingen anelse om; men han er dybt taknemmelig for de kunder, som støtter ham ved at benytte hans take away tilbud.

“Det er med til at holde kontakten til kunderne ved lige”, siger Morten Latter, som håber, at det i den kommende turistsæson bliver muligt i det mindste at have åbent på samme måde som sidste sommer.

Levende musik

I årene 2010 til 2012 afholdt Morten Latter for helt egen regning Gråsten Musikfestival på ringriderpladsen.

“Jeg brænder for levende musik, og kunne virkelig godt tænke mig at gøre det igen, hvis tiderne bliver gunstige til det. Derfor har jeg under normale omstændigheder også levende musik så tit som muligt på Den Gamle Skomager; men foreløbig gælder det om at komme godt over coronaen”.

Weekendåbent

Fra 2011 til 2019 sad Morten Latter i bestyrelsen for Gråsten Handel. De to første år som formand, og senere som næstformand.

“Jeg er blevet en rigtig gråstener og ønsker virkelig en god fremtid for byens handelsliv. Vi så sidste sommer, hvilken positiv indflydelse Den Kongelige Køkken­have havde på tiltrækningen af turister, og forhåbentlig bliver det lige sådan i år. Det bør vi i den lokale handel udnytte ved for eksempel at holde butikkerne åbne alle ugens dage i turistsæsonen kombineret med underholdning i midtbyen. Weekend­åbent til ud på eftermiddagen vil være med til at skabe liv i midtbyen og gøre den endnu mere attraktiv for turisterne. Heldigvis er adskillige lokalpolitikere blevet opmærksomme på de udfordringer Gråsten midtby har, så forhåbentlig bliver de mange pæne ord også fulgt op af handling efter kommunalvalget til november”, fremhæver Morten Latter.

Om fremtiden siger han:

“Mit mål er at opnå mindst 25-års jubilæum i værtshusbranchen, så jeg mangler stadig 10 ½ år, og de må meget gerne blive uden Corona. Jeg nyder virkelig at gøre det, jeg gør, og jeg kan ikke udtrykke nok, hvor meget jeg værdsætter mine kunders trofasthed”, lyder det fra fødselaren. ■

Skrevet af

Søren Thygesen Kristensen
Søren Thygesen KristensenReporter
Ring 27 36 04 12

Fotos af

Søren Thygesen Kristensen
Søren Thygesen KristensenReporter
Ring 27 36 04 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.