Fiskbæk Aften skal give inspiration til egnsspil om statshusmandskolonien, som bliver opført i 2023.

Egnsspil i 2023 om Fiskbæk

Kultur i Gråsten indbyder mandag den 10. oktober kl. 19.00 til en fortælleraften på Gråsten Landbrugsskole.

Fortælleraftenen henvender sig til tidligere og nuværende fiskebækker, fordi man gerne vil høre historier om livet i statshusmandskolonien udstykket fra Fiskbæk Gods efter Genforeningen.

Årsagen til sammenkomsten er, at Gråsten Landbrugsskole har 100-års jubilæum i 2024.

Derfor har Kultur i Gråsten fået skrevet et egnsspil “Sporene omkring Fiskbæk”, som skal opføres på Det lille Teater i Ladegårdskov i juni 2023.

Egnsspillet fortæller Fiskbæks historie. Det begynder med tiden, hvor landsbyen Fiskbæk blev nedrevet, og godset Fiskbæk oprettet. Og det slutter med tiden efter Genforeningen i 1920, hvor den danske stat udstykkede de augustenborgske godser herunder Fiskbæk til statshusmandsbrug. Landbrugsskolen blev bygget i 1924, og de omkringliggende statshusmandsbrug i 1925-26.

Første akt, hvis handling fokuserer på hertugerne og bønderne, er allerede skrevet. Anden akt er endnu ikke skrevet.

“Det er det, vi har brug for gamle fiskebækkers hjælp til”, fortæller formand for Kultur i Gråsten, Hanne Næsborgt-Andersen.

Anden akt kommer til at handle om husmandslivet efter Genforeningen.

Meningen med Fiskbæk Aftenen er at samle inspiration gennem historier fra livet i husmandskolonien. Opvarmer er Asta Flyvholm Kjær, som er opvokset på et husmandssted i Blans. 

Historisk Forening optager historierne til brug for forfatteren og til at gemme i det lokalhistoriske arkiv.

Aftenen er et samarbejde mellem Kultur i Gråsten, Gråsten Landbrugsskole og Historisk Forening for Graasten By og Egn ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.