Vivian Milton Houlberg Jensen i det hyggelige lokale, der er indrettet til dagplejebørnene. Foto Ingrid Johannsen

Vivian Milton Houlberg Jensen i det hyggelige lokale, der er indrettet til dagplejebørnene. Foto Ingrid Johannsen

Dagplejer: “I stedet for at blive fyret kunne jeg lige så godt sige op selv”

46-årige dagplejer Vivian Milton Houlberg Jensen, Dyrkobbel, i Gråsten har sagt sit job op, som kommunal dagplejer efter 23 år. 

“Der bliver simpelt hen fyret så mange dagplejer her, så i stedet for at vente på, det blev min tur, sagde jeg op selv. Der kører en ny fyringsrunde hvert halve år. Tidligere var vi seks syv dagplejere her på Dyrkobbel og Dyrhøj. Det er psykisk opslidende og hårdt at se så mange blive fyret. Jeg gik hele tiden og ventede på, det var mig, der røg næste gang. Det er ikke til at holde til at se gode kolleger blive sorteret fra. Derfor blev jeg enig med mig selv om, at nu gider jeg ikke mere, så nu prøver jeg selv,” fortæller dagplejeren, der fra 1. december bliver selvstændig på hjemadressen. 

Børnepasning

Børnefamilierne er de samme. Hun tager tre børn med over i sin private børnepasning, som kommer til at hedde noget med kaniner, for det er dagplejebørnenes elskede kældedyr. Forældre har fremover ikke noget alternativ til vuggestuen, for antallet af dagplejere er stærkt reduceret. 

“Jeg skal godkendes af kommunen som privat børnepasser. Det er jeg blevet. Kommunen forklarer de mange fyringer med faldende børnetal. Det er tilsyneladende billigere med vuggestuer. Mange af de afskedigede dagplejere rundt omkring er blevet private børnepassere, og de har fyldt op. Forældrene vil gerne have dagpleje, men mulighederne for at vælge er svindende med alle fyringerne. Det er sådan set forældrene, der ansætter mig. De er mine arbejdsgivere. Tidligere har jeg fået at vide, hvornår jeg kunne holde ferie, men nu har vi valgt at sige, jeg holder ferie de samme uger hvert år, så ved forældrene, hvornår de skal tage sig af deres børn selv,” fortæller Vivian Milton Houlberg Jensen, der har to voksne børn og en efternøler på otte år.

Livsindhold

I 2019 tog hun uddannelsen som pædagogisk assistent.

“Jeg er heldig, jeg har nogle forældre, der gerne vil med over i den private pasningsordning. Jeg mangler blot et fjerde barn for at få fyldt op. Livet som dagplejer har været mit livsindhold i mange år. Det er en livsstil. Det giver mange glæder og smil fra de små guldkorn. Nogle af mine kolleger er blevet ansat i som hjælpere i børnehaver og vuggestuer. Der ser jeg ikke mig selv endnu. Jeg har mange gode år i mig og vil fortsat gerne passe børn herhjemme,” fortæller den mangeårige dagplejer, der har taget konsekvensen af fyringsrunderne og snart kan kalde sig privat børnepasser ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80