I SuperBrugsen i Gråsten har den ansvarlige for Frugt & Grønt, Solveig Elsborg Lassen og souschef Pernille Flyger travlt med at få hylderne fyldt op med varer. Foto Ingrid Johannsen

Corona-krisen rammer hårdt

Det Gamle Kro, Kværs Kro og Salon Sanne lukker midlertidigt. Både skoler, efterskoler og kirker lukker indtil videre. 

Allerede torsdag begyndte kunderne at hamstre i SuperBrugsen i Gråsten og Broager. Hurtigt blev der flere huller på hylderne.

I forhold til samme dag sidste år, blev der solgt for 2,55 gange mere i Super Brugsen i Broager. I Gråsten blev der solgt for 2,27 gange mere.

SuperBrugsen Gråstens souschef, Pernille Flyger, beskriver dagen som en “julehandel, vi ikke var klar på.

“Især mejeriprodukter som mælk og gær blev revet af hylderne, men også flere typer brød har været svært at holde trit med”, siger Pernille Flyger.

Rare kunder

Trods det enorme pres, butikkerne blev udsat for, er alt forløbet på bedste vis i begge butikker.

“Jeg har aldrig set butikken se sådan ud. Den har aldrig været så tom for varer. Men der var ingen sure kunder” fortæller Pernille Flyger, og tilføjer, at personalet gjorde en fantastisk indsats.

Da hun tog hjem torsdag aften, var der meget tomt for varer. Men fredag havde personalet igen fyldt butikken op med varerne, som var kommet i løbet af natten. 

Lørdag modtog SuperBrugsen Gråsten 6 paller med tørvarer. Mandag kom yderligere 20 paller tørvarer ind. Tørvarer er f.eks. mel, gryn og pasta.

Børnehave

I børnehaven Tumleby er der normalt 92 børn. Allerede torsdag var kun 36 børn til stede, og fredag var dét tal faldet til 5 børn. Mandag er der bare 2 børn, og fra tirsdag og frem er der ingen børn. Børnehaven er derfor lukket, men klar til at indføre nødbemanding, hvis det bliver nødvendigt.

“Det har været så positivt,” fortæller daglig pædagogisk leder, Birgit Frost Jensen.

Også på Gråsten Skole var forældrene hjælpsomme. Af de 500 elever på Gråsten Skole mødte kun ca. 40 elever i skole torsdag morgen, og flere tog hjem i løbet af dagen. 

“Aula [skolernes intranet, red.] var nede, så jeg kunne først logge på og melde noget ud til forældrene op ad formiddagen i torsdags,” fortæller skoleleder Heidi Elisa Nørgaard.

“Men allerede torsdag morgen var det altså ganske få, vi havde på skolen.”

Hjemmefra

Hos Gråstens virksomheder er Coronavirussen også en udfordring.

“De folk, der har mulighed for det, arbejder hjemmefra,” fortæller Danfoss’ pressechef, Mikkel Thrane. 

På Vilofoss har man indført en langrække forholdsregler for at undgå smittespredning.

“I hele kæden med produktion ind og ud har vi gjort alt hvad vi kan for at beskytte og isolere,” fortæller administrerende direktør, Bøje Schaumann Kjær. 

“Kun dem der skal være der, er der. Og vi sørger for, at de har så lidt omgang med hinanden som muligt,” siger Bøje Schaumann Kjær. ■

Skrevet af

Esben Cronback
Esben CronbackReporter
Ring til 26 77 22 72

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80