Store Okseø er en naturperle i Flensborg Fjord, og sejlere, roere og kajakroere må selv begive sig til øen, da der ikke længere er nogen officiel forbindelse.
Byrådsflertal gør ingenting for Store Okseø
For nogle år siden gik bølgerne højt om adgangen til Store Okseø.
Familien Isaack havde efter godt 150 år endegyldigt forladt øen, som Naturstyrelsen som ejere af øen overlod til fire tyske forpagtere.
Det gik op i hat og briller. Den sidste tysker forlod Store Okseø i ly af mørket, og så var gode råd dyre. I dag er bygningerne fra Isaacks tid revet ned og øen over for Sønderhav henligger som en naturperle, man selv må skaffe sig adgang til med båd eller kajak. Der er ingen fast færgeforbindelse, som i udflugternes tid for en lille snes år siden.
“Der er fire shelters på øen, som man kan booke elektronisk. Dem er der rift om. Aabenraa Kommune forsøgte sig med noget sejlads til øen, men det strandede på noget økonomi. Der har været forsøg med, at cykelfærgen lægger til på Store Okse. Det gør den ikke længere. Store Okseø er for dem, der gerne vil,” siger skovrider i Naturstyrelsen, Inge Gillesberg.
Nu kan roklubber, kajakroere og sejlere skaffe sig adgang til øen på privat basis og gå en tur rundt og nyde naturen. Planer om spisested og mindre erhverv fortoner sig i horisonten.
“Der var lagt op til, man kunne tage på udflugt på Store Okseø og tage frokostkurv med og brede den rødternede dug ud. Vi havde tænkt, Annis Kiosk måske ville sælge frokostkurve, man kunne tage med over. Det blev alt sammen ikke til noget,” siger Inge Gillesberg, der ikke synes, den nuværende situation er så tosset endda, men er åben over for ideer.
“Det sidste, der skete, var, der blev lavet en tysk krimiserie på øen. Derefter blev de stærkt medtagne bygninger revet ned, og der blev ryddet op. Det er flertallet, der har magten og dermed serveretten til at gøre noget ved Store Okseø. Da jeg holdt et møde om øen på Rønshoved Højskole, kom der 200-300 mennesker,” siger 2. viceborgmester Thomas Andresen (V), der gerne så en eller anden form for aktivitet som glamping eller minibryg eller noget med mindfulness, men øen er for lille til store turistsatsninger og overnattende gæster.
“Jeg tror ikke, Naturstyrelsen er særlig interesseret i, der sker mere. Jeg kom med et forslag om at forpagte øen ud i 99 år,” siger Thomas Andresen, der synes, byrådsflertallet gør for lidt.
“Cykelfærgen anløb Store Okseø en periode med god succes. Mange har gode minder og vil gerne over til Okseøerne. Der er fint lavt vand. Mange både ligger for svaj, og folk bader fra øen. I bund og grund kan Store Okseø være, som den er, men man skal aldrig sige aldrig. Hvis nogen får en god ide, kan det være, der sker noget. Man kan jo købe is og kage og kaffe hos Randi og Søren Kande i Strandhytten på Kohage,” siger hans partifælle Susanne Provstgaard (V).
“Der er lavet en udviklingsplan for Store Okseø. Nogle ideer er ført ud i livet. Andre er ikke,” siger planmedarbejder i Aabenraa Kommune, Katrine Callesen, med hensyn til et idekatalog med forslag som dansepavillon, glamping med kvalitativ overnatning og eventyrmuseum.
Store Okseø er otte hektar naturperle, hvor mange sejlede over med båd til Isaacks bådebyggeri og traktørsted og fik sig en is og en kop kaffe eller en øl og nød naturen. Færgeforbindelsen var ustabil og forsvandt endegyldigt med tyskerne, så besøgende må selv sikre sig adgang ad vandvejen med båd eller kajak, og som Katrine Callesen siger: “Man kan også svømme derover!” ■
Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 5. september 2024
Skrevet af
Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.