42-årige Martin Bred fører familieforetagendet Bred VVS videre i fjerde generation nu med speciale i varmepumper, fjernvarme og badeværelser.

Bred VVS i fjerde generation satser på varmepumper

42-årige Martin Bred driver virksomheden Bred VVS i fjerde generation. 

Han overtog familieforetagendet for 11 år siden efter sin far, Günther Bred. 

Bedstefaderen drev virksomheden under navnet Brødrene Bred, så lidt forandringer er der sket på navneskiltet i generationernes løb.

I dag beskæftiger de 28 ansatte sig i høj grad med at installere varmepumper og indlægge fjernvarme.

“Vi har også meget arbejde i nybyggi og i forbindelse med boligrenoveringer. Det går godt, selv om man aldrig kan vide, hvordan fremtiden tegner sig. Som VVS’er er man nødt til at være udfarende og gøre opmærksom på sig selv, så man kommer til at give tilbud på opgaver. Er man først kendt i et større firma, fører det ofte mere med sig. Man skal være fremme i skoene,” fortæller Martin Bred.

Kører ud fra Kruså og Gråsten

Bred VVS kører ud fra Kruså og Gråsten. Administrationen, godkendelserne og papirarbejdet tager stadig flere kræfter, så det er en fordel at have en VVS-virksomhed af en vis volumen.

“Der skal snart ansættes en administrativ medarbejder for hver to tre mand, du sender i marken. Det bliver værre og værre,” fortæller Martin Bred, der også undrer sig over, hvor forskellige kravene og papirarbejdet er fra kommune til kommune, så det bliver aldrig en rutine.

“Jeg har en kontormedarbejder, som nu arbejder med kvalitetssikring. Det er opgaver, der hele tiden bliver pålagt os,” siger mesteren, der tager sig af projekter og opgavefordeling og overlader det til de stabile formænd i Gråsten og Kruså at styre butikken fra hver deres udgangspunkt.

Den ene har været i virksomheden i et halvt århundrede. Den anden kom i lære hos Bred VVS i 1986.

“Arbejdet ændrer sig hele tiden. I dag arbejder vi med varmepumper og fjernvarme, mens mine ansatte år tilbage havde meget at gøre med gas- og oliefyr. Dem er der næsten ingen tilbage af. Det kræver opkvalificering at leve op til nutidens krav. Vi laver selvfølgelig gerne og mange badeværelser. Tager det 20 timer at installere et nyt badeværelse, kommer der otte timer oven i til kvalitetskontrol. Vi skal kunne fortælle, hvor vandrørene og faldstammen ligger, og så skal vi lave tætheds- og trykprøvninger. Vi skal også dokumentere, vi har fortalt kunden, hvordan de tænder og slukker for og rengør en vandhane. Jeg kan forstå, en pedel i en boligforening skal vide, hvor vandtilslutningerne ligger, men opgaverne i forhold til private husejere er så mange, at nogle stiller spørgsmål ved timeforbruget, som for en stor dels vedkommende er administrativt betinget,” fortæller Martin Bred.

25 års erfaring

Han blev udlært i 1998 og har videre uddannet sig til teknikinstallatør. I sine unge år arbejdede han som grossist, inden han vendte tilbage til VVS-faget.

“Ikke to dage er ens. Jeg plejer at sige, at hvis man keder sig i firmaet, er man havnet det forkerte sted. Der er hele tiden nye opgaver at tage fat på,” siger VVS-eren, der lige nu står over for at skulle rådgive folk om nye tilskudsordninger til varmepumper, der træder i kraft 12. september.

En privat husholdning kan få op til 17.000 kroner i støtte til en varmepumpe, hvis papirarbejdet gjort rigtigt. Martin Bred og andre er først klogere på betingelserne den dag, tilskuddene reelt kan søges. Det har givet stagnation i installation af varmepumper til nu. Folk ville afvente tilskudsreglerne. Hvad angår videreførelsen af Bred VVS i femte generation, står foreløbig ingen arvtagere klar i kulissen.

“Det har jeg ikke haft tid til at tage mig af. Jeg koncentrerer mig om firmaet. Arbejdet kommer i første række,” lyder det fra en mand, der tager udfordringerne, som de kommer. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.