Artikelbeskrivelse

Bov IF seniorfodbold klar til ny sæson

Den 51-årige cheftræner for Bov IF Seniorfodbold Rene Hakala er fuld af optimisme forud for den nye fodboldsæson. Han råder over en talentfuld spillertrup, og holdets ambitioner er store.

René Hakala er født og opvokset i Bov. Han har spillet på divisions niveau i håndbold i Bording, men det har altid været fodbold, der trak mest.

Han startede som fodboldtræner for 21 år siden. Det var, da han stoppede med at spille fodbold, at nogle kvinder spurgte ham, om han ville være træner. Han skulle blot træne børn i alderen 4-5 år, da de manglede en træner.

Han takkede ja, men indså først senere, at det var en større udfordring end han først havde regnet med. Det var ikke det samme som at spille selv. Han tog en masse kurser for at kunne træne ungerne.

Rene Hakala fik tilbud om at træne i Sønderborg, hvor han tog A licens, som er det 2. højeste niveau i Europa. Han var træner i Sønderborg i syv år, for det meste for U-15 holdet.

Træner i SønderjyskE

Da man i SønderjyskE spurgte, om han ikke ville træne på højt niveau med deres U 17 hold accepterede han den nye udfordring. Han flyttede til Haderslev for at kunne træne dem.

Det krævede meget af ham. Han var væk i stort set hver weekend med lange ture til København, Aalborg og Odense. Spillerne havde 3 ugers sommerferie og 3 ugers vinterferie, hvilket var den eneste fritid de havde, ellers var det træning 4 gange om ugen.

Selvom det var hårdt, har Rene Hakala aldrig fortrudt det. Det har været det hele værd. De ville alle gerne være professionelle, så alle spillerne var der hver eneste gang.

Kemien med SønderjyskE forsvandt, da klubben ikke havde interesse i at høre om Rene Hakalas ideer.

Valgte Bov IF

Da kemien var væk, forsvandt lysten også. Det var trods alt en stor del af hans tid, der gik med det.

“Jeg blev kontaktet af flere forskellige klubber, der ville have, jeg kom og trænede”, fortæller Rene Hakala, som tilføjer, at han valgte Bov IF af flere grunde.

“Jeg havde hørt, at der var mange, der mødte op til træning, deres faciliteter er rigtig gode. Så er det også muligt at bruge hallen uden at skulle søge flere uger i forvejen”, fortæller René Hakala, som synes, det stadigt er sjovt at træne, og så længe han synes det er sjovt, vil han blive ved.

Ny træningskultur

Det var dog et kulturchok for ham at komme til at træne seniorholdet i Bov IF. Han havde aldrig prøvet at træne et seniorhold før, men han synes, han skyldte klubben noget, da de har betalt for hans kurser. René Hakala tiltrådte sidste vinter, og seniorholdet er allerede rykket op i serie 3.

“Det mest udfordrende var at få skabt en træningskultur. Der blev lagt nogle klare retningslinjer om ingen druk dagen før en kamp”, fortæller Rene Hakala, som husker, der var meget utilfredshed med nogle af de nye regler.

Der er blevet haglet igennem hele vinteren og foråret med træning, hvilket har givet god pote, selvom der var skulende blikke fra holdet.

“Men de mødte alle sammen op hver gang, så de har jo godt vidst, at det er den bedste måde at komme i form”, fortæller cheftræneren.

Det har alligevel været nødvendigt at gå på kompromis med hensyn til træningen, men det har han været vant til.

Udfordring

En ny udfordring er, hvordan han kan motivere spillerne og holde deres fokus.

“Det fik forrygende i forår. Vi vandt den ene kamp efter den anden, men så kan ens koncentration godt forsvinde lidt, da man tænker man alligevel vinder”, fortæller Rene Hakala, som til daglig har et fantastisk job hos BH Internationalt momsagentur. Det var årsagen til, at han ikke valgte at blive fuldtidstræner i Haderslev. Han har arbejdet hos BH Internationalt momsagentur siden 1994 og elsker jobbet og sine kolleger.

Både Rene Hakalas datter og søn er interesseret i sport. For Sofie Hakala er det håndbold, mens sønnen Anders Hakala har fundet interesse i fodbold, som sin far