Artikelbeskrivelse

Bog om gamle gårde og begivenheder i Bov og Holbøl Sogne

Af Ditte Vennits Nielsen
Over for en fyldt sal præsenterede lokalhistoriker Hans Henrik Bang mandag eftermiddag på Oldemorstoft i Padborg sin nye bog ”Gamle gårde og begivenheder i Bov og Holbøl Sogne”.
I bogen har han samlet de mange artikler, han gennem 30 år har skrevet til årbogen, udgivet af Historisk Forening for Vis Herred, som den tidligere overlærer var formand for.
Bogen omtaler mange af de personer fra før i tiden, som udøvede en stor indsats i lokalsamfundet.
Hans Henrik Bang har ved udgivelsen fået god hjælp fra gode bekendte som Frode Johansen og typograf Bjarne Johansen, som har været ham en uvurderlig hjælp.
Hans Henrik Bang fylder næste gang 85 år. Et begivenhedsfyldt liv har præget ham, og han kan se tilbage på sin tid som skolelærer, hvor han som 21-årig blev uddannet på Haderslev Seminarium, ansat på Egernførde Skole i Sydslesvig, senere Gudme Centralskole og de sidste mange år var han ”lærer Bang” på Kruså Skole, hvor han gik på efterløn som 62-årig.
Hans Henrik Bang har i de seneste 47 år boet i sit lille røde hus på Padborgvej, som tidligere hed Nyvej, og som er et gammelt gendarmhus.
Hans hus er det eneste med karnap, for i netop hans hus boede overgendarmen, der skulle have bedre udsyn end de øvrige gendarmer, der boede i de omkringliggende huse.
Hans Henrik Bang har 3 børn og 5 børnebørn. Sønnen på 55 år og de to døtre på 53 år og 47 år bor alle i København.
Til hans 57 år fødselsdag forærede børnene ham et par løbesko, og så begyndte han at løbe for 1. gang.
En blodprop satte dog en stopper for det eventyr, men i stedet begyndte han at passe sine børnebørn, og skiftede som 62-årig for første gang en ble.
Hans afdøde hustru var i mange år souschef i Vestermarkens Børnehus.
I dag klarer Hans Henrik Bang sig alene i det charmerende ældre hus med en smule hjemmehjælp. Han keder sig ikke, for stuen bugner med bøger og tidsskrifter og aviser, og på bordet står en ældre tryktelefon, som ustandseligt ringer.
Der er rift om den nye bog, så det er spændende om de 500 eksemplarer rækker. Bogen er sat til salg i Super Brugsen i Padborg, Oldemorstoft, Gråsten Boghandel og LokalBrugsen i Holbøl. 

Der var et stort fremmøde ved præsentationen af Hans Henrik Bangs nye lokalhistoriske bog på Oldemorstoft. Foto Ditte Vennits Nielsen

Der var et stort fremmøde ved præsentationen af Hans Henrik Bangs nye lokalhistoriske bog på Oldemorstoft.
Foto Ditte Vennits Nielsen