Hvert sogn i Nord- og Sydslesvig har sine mindesmærker over faldne i 1. Verdenskrig.

Atter generalforsamling i Historisk Forening

To år med coronaepidemi har været hårde for det danske foreningsliv. 

Det gælder også Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne. Men nu lysner det. Efter to års pause kan foreningen torsdag den 28. april kl. 19.00 atter holde generalforsamling. Og traditionen tro bliver det på Museet Oldemorstoft.

Aftenens taler er historikeren, dr. Phil. Lars Henningsen, hvis foredrag bærer titlen: “Kampen om de faldnes minde”.

Hvert sogn i Nord- og Sydslesvig har sit mindesmærke over de faldne i 1. Verdenskrig. I en del sogne fremkaldte de strid. Danske sønderjyder så de faldne som ofre for en sag, der ikke var deres. Tysksindede så soldaterne som helte faldet for det tyske fædreland. 

Først i 2018, i 100 året for freden, blev mindesmærkerne igen fælles samlingssteder for mindretal og flertal.

Foredraget fortæller om de dramatiske stridigheder, som de blev centrum i.

Og hvad angår traditioner: For mange af foreningens medlemmer er det sikkert betryggende at vide, at der atter i år ved generalforsamlingen serveres kaffe og the med den gode sønderjyske brødtorte. Næsten alt er ved det gamle. ■

Skrevet af

Torben Ølholm
Torben ØlholmReporter

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.