Artikelbeskrivelse

Astronaut hilste på Rinkenæs pige

Af Cathrine Semrau
Den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, besøgte forleden Alsion i Sønderborg. Alle billetter til foredraget var totalt udsolgt, og 400 stod på ventelisten.

Det fantastiske moment


39-årige Andreas Mogensen blev d. 2. september 2015 den første dansker i rummet, da han få minutter efter opsendelsen kl. 6.37 dansk tid nåede op på en flyvehøjde over 100 km.
”Efter 9 minutter var vi i cirka 200 kilometers højde. Det var fantastisk”, fortæller Andreas Mogensen.
Efter 51 timers rumrejse landede Andreas Mogensen på den internationale rumstation ISS. Der skulle han arbejde med forskning i 8 dage: Fysiologiske eksperimenter, fremtidens teknologi der kan bruges i rummet og han skulle afprøve en såkaldt skinsuit, som er en dragt, der støtter astronautens ryg.
Nu håber han på at inspirere danske børn til at vælge de naturvidenskabelige og tekniske fag, når de skal læse på universitetet. Og forhåbentlig vælger de at blive forskningsingeniør senere i deres karriere.

Foredraget på Alsion

Andreas Mogensen kom og fortalte om sin tur i rummet. De næsten 1000 billetter til foredraget var udsolgt på 2 minutter. Så arrangørerne valgte at oprette en venteliste, som endte med 400 på listen.

Drømmen

”Drømmen begyndte i 4. klasse, og interessen steg og steg i gymnasiet”, siger Andreas Mogensen, som stadig har mange drømme.
”Jeg håber på at komme op i rummet igen på endnu en mission. Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig, at rejsen var lidt længere, og hvor der var mulighed for at komme på rumvandring. Det tror jeg, kunne være rigtig spændende”, siger den danske astronaut.

Vægtløsheden var helt speciel

”Det er rigtig sjovt at være vægtløs. Det er det tætteste vi mennesker kommer på, at kunne flyve. Samtidig er dét det letteste du overhovedet kan forestille dig: Det kræver ingen muskler, det kræver ingen energi.”
Andreas Mogensen bor til dagligt i Köln, hvor det europæiske ESA er placeret. 