55-årige Anker Hinge har travlt i Anker’s Restaurant i Marina Fiskenæs, hvor han hver søndag byder på buffet.

Anker’s i Marina Fiskenæs

55-årige Anker Hinge overtog i sommer forpagtningen af restauranten i Marina Fiskenæs, som han gav det havbundne navn Anker’s. 

På 80 siddepladser og åben terrasse inviterer han til buffet formedelst 199 kroner og det store kolde bord til 149 kroner søndag. Det har ikke været nogen dans på roser for den erfarne kok at få foden under eget bord i Gråstens vandkant.

“Efter åbningsdagen arbejdede jeg 67 dage træk. Vi taler om arbejdsuger på 80-90 timer. Intet kommer af ingenting. Det kræver en indsats at etablere sig som spisested,” siger Anker Hinge, der stammer fra Frederiksberg, men har været langt omkring i sit private og professionelle liv.

“Jeg er uddannet kok i Danmark, men stod i lære i Langers Schlemmer­stuben i Obelmaiselstein i Syd­tyskland. De havde en Michelin stjerne,” fortæller den erfarne madmager, der på mere end én måde fik beseglet sin skæbne i den store naborepublik.

Erfaren kok

Han mødte sin senere hustru, da de arbejdede samme sted i Allgäu. Hun kom fra Sachsen, og de blev enige om at give børnene det bedste fra begge verdener og slog sig ned i grænselandet – først i Glücksburg/Lyksborg, hvor datteren på i dag 23 år og sønnen på 26 kunne gå i danske skoler og institutioner. I 2002 flyttede parret til Ausacker/Oksager, hvor de købte den nedlagte kro. Her har de indrettet lejligheder, som de lejer ud, foruden de selv bor der.

Anker Hinge har gennem sine mange år som kok arbejde på Damende i Haderslev, Hotel Europa i Aabenraa, Knapp, Hotel Baltic i Hørup, Kolding­fjord, Hinds­gavl Slot, Munken Steak­house i Kolding, Kolding Golf­klub og Brandrupdam Sports- og Mødecenter. Han har været ledende køkkenchef og souchef og stået for menu, personale, vagtplaner og økonomi, så han er vant til at blive målt på, hvad han kan. Anker’s er hans første livtag med tilværelsen som selvstændig gastronom. Han lægger ikke skjul på ilddåben har været hård ikke mindst på grund af det enorme personalemangel, der hersker i branchen efter coronaen.

“Jeg har en kok og en køkkenmedhjælper. Resten står jeg i det store hele selv for. Jeg har altid gerne villet være selvstændig. Jeg klager ikke. Alle i branchen ved, der går en rum tid, før du ved, hvor du står,” fortæller gastronomen, der er ved at gøre status og få overblik over, hvordan det første kvartal er gået.

Buffetten består af fire forretter og salater med toppings og fire hovedretter. Der er altid en vegetarret, fisk og rødt kød, mens fjerde ret varierer. Der er dessert og 12 slags is til under 200 kroner. Det kræver sin mand at fylde fadene og holde kundekontakten. Anker Hinge har haft en forrygende start i sin debut som selvstændig. Til gengæld har han kun haft syv fridage.

“Min kone er uddannet tjener og er her somme tider for at hjælpe. Hun vil jo gerne se mig en gang imellem,” siger han med et smil.

Ansætte folk

Sønnen er i uddannet elektroingeniør og bor i København. Datteren læser til landskabsarkitekt i München, så de har i sandhed fået det bedste af begge verdener.

“Vi har selv skabt problemet med, det er svært at rekruttere personale til restaurationsbranchen. Vi har sagt til de unge, de skal uddanne sig, og det gør de. At der er så stort behov for praktiske hænder i min branche, er blot et udtryk for, det indebærer skæve arbejdstider, og det kræver sin mand. Jeg er glad for, jeg tog springet, selv om det har været hårdt. Jeg ser positivt på fremtiden, men håber at nå frem til, det bliver muligt at ansætte flere folk, så jeg selv får noget mere fritid. Det ved jeg mere om, når jeg har set nærmere på min første status,” siger Anker Hinge, der overvejer de fremtidige menu-sammensætninger og om, der skal nye boller på suppen i visheden om, han fortsat vil være at finde bag kødgryderne i marinaen de kommende sæsoner. ■

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.