Museumsleder Mads Mikkel Tørsleff inviterer til æbledag.

Æbledag i Padborg

Søndag den 24. september fra 10.00-16.00 er der atter æbledag på Told- og Grænsemuseet i Padborg – det tidligere Museum Oldemorstoft.

Æbledagen rummer et væld af tilbud til både æbleentusiaster og alle, der bare vil have en hyggelig dag på museet.

Medbring f.eks. et par af æblerne fra jeres gamle træ derhjemme, så sidder æbleeksperten Meinolf Hammerschmidt fra Vinderød/Winderatt klar til at give jer sortsnavnet. Der er også salg af frugt og endelig en udstilling af historiske sorter fra vores egn.

I museets gårdsplads er de forskellige aktører klar med mange forskellige tilbud. 

Foreningen ”Æ Venner” fra Bov står for salg af Æbleringridere og andre gode sager fra pølsevognen, ligesom Vineri Klemhest fra Kliplev har en salgsstand. 

Museets biavler fortæller om bier og honning og giver smagsprøver på de flittige insekters produkter. Der er ligeledes omvisninger i museets egen frugthave.

For børn og barnlige sjæle er der æbletryk, fiskedam og mulighed for at moste sine egne æbler. De stærke børn kan låne museets manuelle mostpresser, og har man større mængder frugt med, er der mulighed for at benytte en større maskinel mostpresse.

Dusør udloves

Kirsten Bech, der er opvokset i Sundeved og Løjt Land, efterlyser et specifikt æble, som hun husker fra sin barndom. 

På egnen kaldte de æblet ”Æ Honn’æfle”, altså honningæblet. Kirsten Bech udlover en dusør på kr. 500,- til den, der kan fortælle, hvor der findes et træ af sorten. 

“Museet tilbyder derudover at lave et nyt træ, hvis vi finder sorten”, fortæller museumsleder Mads Mikkel Tørsleff.

 Medbring gerne æblet på æbledagen til nærmere undersøgelse. ■

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.