Adventure Efterskolen i Skelde trækker mange elever til og skal tænke over, hvordan den på sigt skaber plads til flere elever med mod på outdoor aktiviteter og rejseoplevelser.

Adventure Efterskolen har vokseværk

Fysisk aktivitet uden dørs og højt fagligt gymnasieforberedende niveau er to sider af samme sag på Adventure Efterskolen i Skelde.

Den har stor tiltrækningskraft på unge efterskoleelever fra hele landet, og det i en sådan grad, at der er venteliste på at blive en del af elevholdet de kommende år. 

Forstander Steen Emgren glæder sig over, der kommer flere til, så der er en fin balance mellem optagne piger og drenge.

“Hvor pigerne tidligere udgjorde omkring 25 procent af et elevhold, er andelen af piger på skolen nu oppe på 40 procent. Fysisk prægede aktiviteter som skisport og dykkerlinjen appellerer sammen med esport meget til drenge. Vi har bevidst formet indholdet mere mod piger og opgraderet musiske og kreative fag. Vi har aftenarrangementer, som lærerne står for som popquiz og filmaften og indbygget flere ting som hyggerum. Det trækker flere piger til,” siger forstanderen tilfreds.

12 lærere

Han anser et afbalanceret forhold mellem piger og drenge for at være det optimale. Pigerne får drengene med til fælles aktiviteter, som de måske ikke ville gå i gang med, hvis de ikke blev trukket med af det stærke køn.

Udover den afbalancerede kønsfordeling kan efterskolen også glæde sig over stadig stærkere søgning. Antallet af elever er gået fra 77 til 92, som er skolens normering. Der er ventelister svarende til et samlet elevtal på over 100 elever.

“Vi kan se, at i 2022 vil vi have mange flere elever, end vi plejer at have,” siger Steen Emgren, der har 12 lærere til at undervise i de mange fysiske outdoor aktiviteter foruden mere boglige fag, som eleverne skal kunne, hvis de skal videre i gymnasiet.

Rejser

Der er mange rejser forbundet med at være elev på Adventure Efterskolen. Eleverne splejses sammen på teambuilding ture til eksempelvis Tjekkiet og rejser på skitur til Østrig. 

Linjefag som skiløb, snowboard og dykning bringer eleverne på spændende rejser, når der ikke lige er Corona forstås. Derudover benytter efterskolen sig flittigt af de naturlige omgivelser ved skov, strand og vand i linjefag som træklatring, outdoor, kajak og windsurfing.

“Vi har indrettet et konsolrum til esport, hvor drengene udfolder sig i CSGO. Hyggerummet med filmforevisning og fælles samvær er med til at sprede aktiviteterne om aftenen, hvor der også er brætspil og tegning,” fortæller Steen Emgren om de sidste skud på stammen.

“Vi ser eleven som menneske og lægger vægt på trivsel og udvikling. Vi har mange outdoor aktiviteter, for det er ved at klatre i træer og rappelle ned ad en klippe, du vokser og overgår dig selv. Vi har alle de gymnasieforberedende fag og tilpasser niveauet efter den enkelte elev,” påpeger forstanderen, hvis elever kommer fra Sønderjylland, Esbjerg og Aarhus suppleret af unge fra Fyn og Sjælland, og en lille håndfuld er fra den tyske side af grænsen.

“Vi lægger vægt på kvalitet og oplevelser i fællesskab. En elev udvikler sig gennem de små sejre ved at have lært noget nyt. Vi gør meget ud af at få eleverne op til de prøver, der skal til for at gøre dem klar til de videregående uddannelser, selv om vi er blevet sat tilbage af Coronaen,” siger Steen Emgren på vej over at se til en matematikprøve i idrætshallen.

Derefter står den på udendørs aktiviteter på vandet og i trætoppene. Afveksling skal der til. 

Fortsætter udviklingen må der skaffes flere elevværelser. Det vil tiden vise. ■

Træklatring: En del af at være elev på Adventure Efterskolen er at komme højt til vejrs.

blank

Adventurerace: Skolen bruger naturen meget i sine mange udendørs aktiviter og har i den sammenhæng en perfekt og naturlig beliggenhed på Broagerland.

blank

Budeskydning: Der er mange forskellige aktiviteter på Adventure Efterskolen, der bevidst arbejder på at få flere piger med på elevholdene, og det er lykkedes ganske godt.

blank

Rømø: Kan man ikke rejse til Østrig eller Tjekkiet, er det ikke så værst med uden dørs liv på Rømø.

blank

Haloween: Der satses bevidst på at trække flere piger til Adventure Efterskolen, og det lykkes på alle måder.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.