Artikelbeskrivelse

85 år med musik

Af Signe Svane Kryger
Knud Andersen, komponist og tidligere regimentsmusiker, fra Kollund, fylder fredag 6. november 85 år, og hele livet igennem har musikken været en stor del af hans liv.
Siden Knud Andersen var 10 år gammel har musikken altid været ham en tro følgesvend.
Hans mor spillede klaver, og hans onkel spillede violin, og det gav ham lyst til at være en del af deres sammenspil, og derfor lærte han at spille trompet og klaver. Og som 11-årig vandt han et legat til en komplet uddannelse på Jysk Musikkonservatorium i Aarhus, hvor han egentlig stammer fra.
Det var et legat, der stak kursen ud for resten af livet.
Som 15-årig blev han Danmarks yngste militærmusiker nogensinde, da han i 1945blev optaget i det, der hed ”Anden Regiments Musikkorps”. Dengang lå det i Sønderborg, men siden blev korpset flyttet til Haderslev. Det blev til 15 gode år i Haderslev.
Knud Andersen spillede siden 30 år og frem til sin pensionering i 1990 i Den Kongelige Livgardes Musikkorps i København.
Med 45 års anciennitet er han stadig den i Danmark, der har den længste karriere som militærmusikker.
Flyttede til Holbøl
Ved overgangen til pensionisttilværelsen flyttede han til grænselandet. Først til Skovlund og siden til Medelby i Sydslesvig for så at flytte til Holbøl. For et år siden flyttede han til Kollund med sin Mette.
Udover at spille af egen lyst har han mange gange været ude at spille på plejecentre, i foreninger og på hospice, hvor han har bragt glæde og livsmod med sig i en svær tid med sine gode spilleevner.
Han har været dirigent i Medelby Brandværnsorkester og dirigerer fortsat en større jagthornsgruppe i Vilsbæk.
Desuden har han komponeret stykker, og blev sidste år nummer to i en landsdækkende marchkonkurrence med ”Retrætens Seniormarch”.
”Jeg gør det, fordi jeg føler, at det gør gavn”, fortæller Knud Andersen, der er glad for at kunne gøre en forskel.
Knud Andersen har været heldig med sin musikalske evne, for han har kunnet leve af det hele sit liv.
”Det har ikke bare været min levevej, men også min hobby”, fortæller han glad om sin livslange passion for musikken. 