Artikelbeskrivelse

75 år med god forstand på penge og politik

Af Gunnar Hattesen

Vognmand og fhv. folketingsmedlem for Venstre Erik Jacobsen, Skovglimt 21, Kruså, fylder lørdag den 25. juli 75 år.

Han følger stadig levende med i politik og udviklingen i transportbranchen, og han er optaget af, hvad der rører sig i lokalsamfundet.

Erik Jacobsen var i syv år – fra 1994-2001 – et markant folketingsmedlem for Sønderjylland. Han var valgt i Aabenraa-kredsen, og på Christiansborg var han især kendt som fortaler for udbygning af veje i provinsen. Blandt hans politiske venner på Christiansborg var Ivar Hansen, Svend Aage Jensby og Svend Heiselberg.

Erik Jacobsen er født og opvokset på en mindre gård på Tinglev Mark. Forældrene tilhørte det tyske mindretal, så han gik i tysk skole og på tysk efterskole i Tinglev. Efter at han havde været ude at tjene på forskellige gårde, aftjente han sin værnepligt, kom ind i Militærpolitiet og var i et år udstationeret i Gaza og Libanon. Han var sparsommelig og nøjsom og havde sparet 6.500 kr. op. Det var dengang et ganske pænt beløb, så efter hjemkomsten i 1963 købte han en lastbil og etablerede egen vognmandsforretning, som han på dygtig vis drev i 42 år. Han kørte blandt andet sten og grus til de store sommerhuse i Kampen på Sild.

“Det blev til 350 træk om året til Sild. Jeg havde nogle dygtige chauffører. Det var medvirkende til, at det gik godt”, mindes en tilfreds Erik Jacobsen, som tydeligt husker sin første kørsel:

“Jeg havde købt et stendige på Harkær i Kruså og kørte stenene til skærvefabrikken i Vilsbæk. Det var en god forretning. Jeg har altid været glad for penge – måske fordi jeg kom fra små kår. Som barn fik jeg et par kroner med til ringridning i Tinglev, men jeg kom altid hjem med flere penge, end jeg havde fået med, fordi jeg tjente penge på at holde heste”, husker Erik Jacobsen, som i 20 år – fra 1978-1998 – var formand for Sønderjyllands Vognmandsforening, som organiserede 140 vognmænd. Han er i dag æresmedlem af foreningen.

Vognmandsfirmaet overdrog han i 2005 til sønnen Kenneth Jacobsen.

Fra formandsposten i Sønderjyllands Vognmandsforening tog hans politiske karriere et stort spring fremad, da han afløste Filt Jensen som medlem af Folketinget, valgt af Venstre.
Erik Jacobsen er et naturmenneske, der nyder at gå på jagt og passe sit 10 ha store skovområde ved Frøslevlejren.

I Kruså nyder han tilværelsen med hustruen Ella. De har tre børn: Åse bor i Jelling og opdrætter tyrekalve, Lisbeth bor i Hamborg og er ansat i Pandora, og Kenneth er vognmand i Kruså.

Der er åbent hus på firmaets adresse, Skovglimt 1 på fødselsdagen fra kl. 11-15