De 75 år er gået let hen over Jens Peter Kolbeck, der udover at være gourmetkok også gør en dyd af at holde sig i form og leve sundt, og så er han ved at slutte livsringen og foretager sig ting, der er vigtige for ham.

75 år giver sølvræven stof til eftertanke

Som han sidder der i otiumstolen på Bryggen i Gråsten i sin Hummel trøje solbrændt og lyshåret, ligner gourmetkok Jens Peter Kolbeck en mand, der har mange gode år i sig endnu. 

Årene er gået let hen over den ambitiøse gastronom, der i Sri Lanka er blevet spået, han er iblandt os, til han er næsten 90 og har tænkt sig at snyde skæbnen og runde de ni årtier.

Fredag 24. juni fylder han 75 år.

“Min bror Børge døde for to år siden, og min yngre bror er kommet på plejehjem,” fortæller fødselaren, der selv fornemmer, han ubevidst er ved at slutte livsringen og gøre nødvendige ting.

“Jeg har meddelt Fonden Dansk Gastronomi, at jeg ikke genopstiller til bestyrelsen, når der er valg til august. Jeg har været aktiv i fonden siden 2001. Derimod bliver jeg i den danske og den franske bestyrelse for Bocuse d’Or,” siger Jens Peter Kolbeck, der gerne stiller op til inspiration og undervisning af unge kokkeaspiranter.

Verdens fineste restaurant

For nylig var han og hustruen Jonna på La Pyramide, der er betegnet som verdens fineste restaurant, hvor Jens Peter Kolbeck arbejdede i sine unge år som den sidste af de stjernerestauranter, han var på i Frankrig.

“Stifteren af La Pyramide Fernand Point døde allerede i 1955. Hver dag kom hans hustru i køkkenet og satte en gladiolus ved hans billede. Da vi var dernede opsøgte jeg hans gravsted, som var svær at finde, selv om det er lidt af et monument – dem er der en del af på franske kirkegårde. Jeg fandt ingen ro, før jeg havde sat en blomst ved Fernands grav. Det var et kæmpe øjeblik,” fortæller Jens Peter Kolbeck om, at den ring fik han sluttet i det sydfranske.

Han bader året rundt og elsker at rejse. Jens Peter Kolbeck stammer fra Aabenraa. Faderen var skuffet over, sønnen ikke ville være smed ligesom det fædrene ophav og gav ikke meget for, at brødrene Børge og Jens Peter valgte at stå i kokkelære på Hotel Dagmar i Ribe. 

Den yngste søn, som i dag er på plejehjem i Bylderup-Bov gik smedevejen. Det har været hårdt arbejde for alle tre. Jens Peter Kolbeck har passet på sig selv. Det er ingen selvfølge i en branche med skæve arbejdstider og tæt til flasker og fed mad. 

Sovsekongen

Trods betegnelsen sovsekongen har den fede brune af slagsen ikke fået lov at sætte sig på sidebenene af den solbrune 75 års fødselar.

“Ved sammenkomster bliver sovsekanden ofte sat ud for mig. Langer jeg til, anses det for at være fordi, sovsen er god. Man siger, sovsen skal hænge ved kartoflerne, men kunsten er at blive ved med at koge den ind og ikke have større sovsegryder, end der er behov for,” fortæller kokken, der fortsat går op i at lave sovs og spiser samt bagværk af højeste kvalitet og har udgivet bogen “De kalder ham sølvræven” blandt andet med hidtil hemmeligholdte sovseopskrifter.

“Du kommer ikke sovende til anerkendelse i gourmetbranchen. De unge får guld-, sølv- og bronzemedaljer på stribe i dag og har armene så højt over hovedet, at de næsten ikke kan få dem ned. De skal have deres eget TV-show, og hvad ved jeg. Der er en tendens til at lade præsentationen og udsmykningen overskygge indholdet. Det kan være svært at se forskel på en forret, mellem ret eller dessert. Somme tider kommer tingene til at ligne en græsmark. Jeg går efter det enkle. Det er en svær kunst at gøre det simple. Du skal kunne genkende det, du får på tallerkenen,” siger Jens Peter Kolbeck, der følger meget med i gastronomibranchen og ikke er tilhænger af mange ingredienser.

“Jeg kunne forestille mig dansk-nordisk gastronomi udvide kokkeuddannelsen med et ekstra tre ugers seminar, hvor man kan få et ordensbånd, når man har bestået, som vi ser det i Frankrig. Det skulle være en overbygning på den eksisterende uddannelse og give ideer og viden om madkunst. Det er ikke anderledes, end at man kan lave en lignende overbygning på uddannelser inden for tjener-, frisør og tømrerfaget,” siger Jens Peter Kolbeck, der gerne stiller op som en af landets oldies but goodies og videregiver sin viden som respekteret fagmand.

Michelin

Han er stolt, når gastronomer som Rene Redzepi, Rasmus Kofoed og Rasmus Oubæk udtrykker anerkendelse af, hvad han har betydet for dem og deres tilgang til kokkekunsten.

Han har været kok på eksklusive franske Michelin restauranter, kokkereret på ambassader og fine spisesteder som d’Angleterre i København og Waldorf Astoria i New York. 1974-1979 var han hofkok for Dronning Margrethe og Prins Henrik. Han drev sin egen legendariske restaurant Christies i Tønder.

“Jeg er altid gået efter det, jeg gerne ville. Jeg er ikke rig på penge, men på oplevelser og erfaring. Skulle jeg vælge, gjorde jeg det hele igen,” fortæller kokken med trekvart århundrede på cv’et og mod på nye gastronomiske rejser, omend han er blevet mere personligt kræsen med alderen. ■

Jens Peter Kolbeck har udgivet bogen ”De kalder ham sølvræven” med opskrifter på blandt andet sovser og fortællinger om, hvad de har betydet for ham.

blank

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.