Vand fra oven var sandsynligvis årsag til, 50.000 besøgte Den kongelige Køkkenhave i Gråsten i 2023 mod 70.000 i 2022, som var et mere havevenligt turistår.

50.000 besøgende i den kongelige køkkenhave i 2023

50.000 haveinteresserede har gæstet Den kongelige Køkkenhave i 2023. 

Det er 20.000 færre end i 2022, da 70.000 individer lagde vejen forbi Gråstens store turistattraktion.

“Ja, det er sandt, vi har haft en nedgang i besøgstallet. Vi antager, det skyldes, vi fik for meget vand. Det er det, vi hører fra andre uden dørs turiststeder. Den kongelige Køkken­have har været åben og tilgængelig og fungeret upåklagelig hele året. Det regnede fra den 26. juni og to måneder frem, hvilket vi anser for at være årsagen til nedgangen i besøgstallet,” lyder det fra slotsgartner Ulla Brendstrup.

Dronning Ingrid

Der har ikke været talt besøgende i køkkenhaven så længe, så der er ikke det store sammenligningsgrundlag. 

Det ligger fast, at køkkenhaven sammen med slotshaven er de helt store turistattraktioner på egnen. 

I 2022 lagde Tour de France vejen forbi med mange besøgende til følge. Feltet passerede gennem Gråsten, hvor der var rig anledning til at besøge haveanlæggene, mens de ventede på Tour-feltet, og så var det rigtig godt havevejr i 2022

Det var Dronning Ingrid, der i sin tid fik anlagt køkkenhave ved Graasten Slot, hvor der hver sommer blev høstet urter, grøntsager, bær og frugter til slottets husholdning. 

Formålet med Den kongelige Køkken­have er at genskabe og forny Dronning Ingrids gamle køkkenhave og åbne det ellers lukkede gartneri for offentligheden og skabe en turistattraktion.

Veksthuset

Køkkenhaven bliver drevet af det socialpsykiatriske tilbud Væksthuset i Sønderborg Kommune i samarbejde med gartnere fra Slots- og Kulturstyrelsen. 

Væksthuset beskæftiger på skift cirka 40 borgere, der luger og hakker og river i Den Kongelige Køkkenhave. 

Køkkenhaven blev indviet i juli 2020. I øvrigt var Prins Henrik, der døde i 2018, en stor ynder og bruger af slottets køkkenhave, som han hentede mange afgrøder i til de kongelige spiser, når Kongefamilien var på sommerophold på Graasten.

Haven er tegnet af arkitekter fra Slots- og Kultur­styrelsen og er barokinspireret med symmetriske felter indholdende et mylder af farverige blomster, duftende urter samt fristende grøntsager, bær og frugter, så den er i sandhed et besøg værd. 

Der er gratis adgang til Den Kongelige Køkken­have, som er åben hele året – uden for sæsonen fra 8-15 på hverdage. Butik og cafe åbner til maj. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 11. januar 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.