Hans Heinrich Hansen spillede i en lang årrække en væsentlig rolle i det tyske mindretal i almindelighed og i de europæiske mindretal i særdeleshed. Arkivfoto

Europæer i Egernsund

Fhv. dyrlæge Hans Heinrich Hansen, Egernsund, fylder tirsdag den 26. juni 80 år.

Han er født med et glad gen, har altid haft et godt helbred og har en stor berøringsflade.

Han kommer ud af en slægt, som har dybe rødder i Haderslev, som familien flyttede til i 1828.

Han har boet 11½ år i Egernsund. Han flyttede til teglværksbyen efter at have drevet Hejsager Dyreklinik ved Haderslev.

Hans Heinrich Hansen er uddannet fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 1963, og tre år efter grundlagde han den første dyreklinik i Sønderjylland, Dyrehospitalet Hejsager, som han solgte sin andel af i 2013.

Han var fra 1993 til 2006 formand for Det Tyske Mindretal, BDN.

Fra 2007-2016 var han præsident for FUEV, som står for Föderalistische Europäischer Volksgruppen, der er en organisation for europæiske mindretal.

Det var i hans formandstid i BDN, at det tyske mindretal i Nordslesvig og det danske mindretal i Sydslesvig nærmede sig hinanden. De havde gensidigt respekt for hinanden. Det han skabte i grænselandet var unikt. Hans formandstid blev et kæmpe skridt frem for mindretalsarbejdet i det dansk-tyske grænseland.

Landskendt blev han, da han i 1995 holdt en meget anerkendt tale på Dybbøl Banke i anledning af 75-året for Sønderjyllands Genforening. Talen blev overværet af Dronning Margrethe.

Han er meget belæst, og læser flittigt bøger om moral, etik og historie.

Privat er han gift med Andrea Kunsemüller.

Han er far til fire børn og bedstefar til otte. ■