For 50 år siden var broen fyldt med glade mennesker, da HKH Prinsesse Benedikte klippede snoren. Foto: Arkivfoto

Egern­sund gør klar til årets fest

En hel dag med fuldt program er klar, når Egern­sundbroens Jubilæumsfest løber af stablen lørdag d.23. juni.

Et jazzband, brandbiler, festoptog, sejlere fra Gråsten Sejlklub, Marinehjemmeværnet fra Aabenraa, veteranbiler, en ballonkunstner, en prinsesse, et svømmende Skt. Hansbål, sildemadder, grillpølser og kolde øl. Det er blot nogle af de ingredienser, som Brojubilæumskomiteen har lagt i ovnen til fejringen af Egern­sundbroens 50-års jubilæum.

”Vi har sammensat et program der byder på masser af sjov og hygge for både store og små, men også lidt lærerigt indhold om historien og en helt officiel del med taler.” siger medlem af jubilæumskomiteen Daniel Staugaard.

Kongelig afsløring

Et af dagens højdepunkter er jubilæumsceremonien oppe på broen. HKH Prinsesse Benedikte afslører en jubilæumsplade for at markere, at det er 50 år siden Prinsessen klippede snoren og indviede broen. 

”Vi ser frem til at fejre jubilæet sammen med HKH Prinsesse Benedikte og en masse glade lokale gæster, ” fortæller formanden for Egern­sund Borgerforening Tove Hagenau, der opfordrer alle til at komme i god tid.

Hele byen bakker op

Jubilæumsfesten er arrangeret af Egern­sunds frivillige foreninger. Derudover har de mødt opbakning fra alle sider til arrangementet. Bl.a. holder Egern­sund Tegl Åbent Hus lige overfor Havnepladsen, den nye ejer af EME-bygningen, Heine Askær Jensen, låner sine lokaler ud til aftenens store fest og mange flere giver en hånd for at få en vellykket dag.

Også Gråsten Forum er med i fejringen. På Alnor­siden sætter Kunststi­gruppen over 300 tegninger op, som områdets børn har tegnet under temaet ”EN BRO”.

Historien genfortalt

Et 50-års jubilæum er også en rejse tilbage i tiden. På Havnepladsen viser en udstilling tiden før broen, med Danmarks sidste kædefærge. Også byggeriet af broen og indvielsen kan genopleves i udstillingen. Desuden har det gamle hejseværk, der blev brugt til kædefærgen, fået en overhaling og afsløres samme dag. Fremadrettet står det store, renoverede hejseværk på Havnepladsen som mindesmærke om tiden med kædefærgen.

500 til Bal under Broen

Hele dagen sluttes af med en fest for 500 gæster. Billetterne til Bal under Broen blev revet væk og komiteen sørgede for plads til 100 yderligere gæster, udover de oprindeligt planlagte 400 pladser. 

”Der har været en overvældende opbakning til Bal under Broen og vi håber og regner med at de andre programpunkter møder ligeså stor opbakning. Det bliver en stor dag for alle i vores område,” fortæller Daniel Staugaard.

Trafik

Aktiviteterne foregår på Havnepladsen i Egern­sund, der derfor er spærret for biler. I forbindelse med ceremonien oppe på broen vil Brovej være spærret mellem Ulsnæs-Centret og Brillevej fra kl.12.30 og frem til kl.15.  

Jubilæumskomiteen opfordrer alle til at lade bilen stå hjemme. Der henvises til Egern­sund Gamle Skole eller Matzens Teglværk for nærmeste parkeringsmulighed. ■