Biskop emeritus Karsten Nissen, Aabenraa, er netop tiltrådt som vikarpræst i Holbøl, der har et vakant præsteembede, der skal besættes efter menighedsrådsvalget senere på året, så indtil da hjælper den pensionerede biskop med at få enderne til at nå sammen i Holbøl.

Pensioneret biskop vikarierer i Holbøl

Biskop emeritus Karsten Nissen er vikarierende præst i Holbøl Sogn fra 1. august. 

Den 77-årige tidligere biskop i Viborg Stift flyttede til Aabenraa ved sin pensionering i 2014 og har siden været vikarierende præst på Nordals og Sct. Marie Sogn i Sønderborg og nu i Holbøl.

“Holbøl har en dejlig kirke. Det er et rart sogn med en sluttet menighed. De har altid haft egen præst. Jeg vil gerne være med til at holde faklen brændende for at blive i det olympiske sprog. For mig er det vidunderligt at slutte karrieren med at vende tilbage til udgangspunktet og at foretage vielser, begravelser, bisættelser og dåb – kirkelige handlinger, der hvor hele den kirkelige gerning begynder. For mig er det tilbage til udgangspunktet og giver helhed i mit kirkelige virke,” siger Karsten Nissen, der søndag gik på prædikestolen som vikar i Holbøl.

Han har enkelte gange prædiket der tidligere i forskellige sammenhænge, men ikke i en fast stilling. 

Sønderjyde

Karsten Nissen var biskop i Viborg i 18 år og var inden da provst i Viborg Domprovsti. Han og hustruen stammer fra Haderslev. Datteren er læge i Aabenraa. En søn er nødhjælpsmedarbejder i Geneve og en søn er provst i Silkeborg.

“Vi er flyttet til Aabenraa for at være tættere på børnebørnene, som vi hjælper med at passe, når der er behov for det,” siger Karsten Nissen, der er ansat som vikar til årets udgang.

“Hvis det bliver nødvendigt, kan jeg godt forestille mig at blive ved, til menigheden har fundet en ny præst,” siger den tidligere biskop.

Præsteembedet i Hobøl er vakant. Der skal ligesom alle andre steder i landet vælges nyt menighedsråd i september med tiltrædelse Første søndag i advent.

”Jeg er taknemmelig for, det er mig forundt at kunne blive ved med at udføre et præsteembede. Alle mennesker er forskellige. Jeg er realistisk. Begynder jeg at stå og vrøvle på prædikestolen, holder jeg op. Det er dejligt, nogen forventer af mig, at jeg kan udføre et stykke arbejde,” siger Karsten Nissen, der også har været næstformand i Grænseforeningen.

“Det tyske mindretal i Danmark og det danske mindretal i Sydslesvig skal ikke integreres. Mindretallene befolker grænselandet på lige fod med flertalsbefolkningen i respekt for deres deres kultur og med fuld ret,” siger Karsten Nissen, der selv er vendt tilbage til sine rødder. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 8. august 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.