Skulpturen Rummets Lyre af Piet Hein i Padborg Nord har ikke alene jubilæum her i august, men er også gået til filmen og medvirker i en satirisk dokumentar på DR.

Jubilerende Rummets Lyre på DR TV

Rummets Lyre – Padborgs vartegn i rundkørslen i byens nordlige udkant – har 25 års jublæum i år. 

Piet Heins forstørrede Lyre blev indviet 12. august 1999. Det fejres med den traditionelle sammenkomst ved Lyren fredag 16. august med tale af Lyre Laugets formand Jesper Schimann Hansen og borgmester Jan Riber Jakobsen. Der er kaffe, kage og grillpølser, og Banditterne underholder.

Danmarks Radio har også fået øjnene op for den spektakulære Rummets Lyre ved omfartsvejen. 

I programmet “Hvor rundkørslen ender” med komikerne og skuespillerne Brian Lykke og Kasper Nielsen lægger makkerparret vejen forbi Lyren i et afsnit om sønderjyske rundkørsler. Programmet hedder Danmarks bedste rundkørsel, som menes at ligge i Haderslev Syd. For at hente inspiration til, hvordan man samler folket i Haderslev om den såkaldte Falck Rundkørsel, besøger programværterne Lyren i Padborg, hvor Lyre Lauget synger Lyresangen. En lyre er et U-formet harpelignende strengeinstrument fra oldtidens Grækenland.

“Vi var selvfølgelig lidt betænkelige ved at få besøg af et komikerpar, men de gav en fin beskrivelse af Rummets Lyre og tog Lyre Lauget som eksempel på, folk der står sammen om en lokal rundkørsel. Den ide tog de med sig til Haderslev,” fortæller Jesper Schimann Hansen.

100 sponsorer

Han kunne ikke ønske sig en bedre optakt til jubilæet. Lyre Lauget skal ud at hverve medlemmer, og nu fremgår det af et TV-program, hvad det hele drejer sig om. Kunstneren og grukdigteren Piet Heins familie gav tilladelse til at transformere hans 40 centimeter store lyre op i faktor 20 i en metalkonstruktion, der syner vidt og bredt ved Padborgs trafikerede veje.

“Det er borgerne og ikke kommunen, der står for at bevare og vedligeholde Lyren. Derfor blev Lyre Lauget dannet,” fortæller formanden, der sidste år tog over efter Anders Jessen.

Lyren har i kraft af sin placering og nærheden til Transportcentret en naturlig tilknytning til Padborgs transportsektor. Transportcentret huser de årlige sammenkomster med stegt flæsk og persillesovs i forbindelse med årsdagen for Lyren. I jubilæumsåret foregår dog en større fest ved selve Lyren.

I øjeblikket har Lyre Lauget omkring 80 medlemmer, som er private og erhvervsdrivende, der betaler henholdsvis 50 og 250 kroner i årskontingent. Det falder på et tørt sted, da den løbende vedligeholdelse af den 8,50 meter i diameter store metalfigur med jævne mellemrum koster et pænt beløb. Figuren damprenses, rustbehandles og males for at stå distancen et årtis tid ad gangen. Det er ikke mindst svært at finde håndværkere til at løste opgaven.

“BHJ Fonden har lige bevilget 40.000 kroner til formålet. Det er vi taknemmelige for, så Lyren kunne komme til at tage sig pænt ud til jubilæet,” fortæller formanden.

100 sponsorer bidrog, da Rummets Lyre blev placeret i rundkørslen, hvor Tøndervej og omfartsvejen møder hinanden i Padborg. Der har været tanker om at opsætte en figur i rundkørslen på vestsiden af motorvejen – Rammer i Rummet har det været nævnt, den skulle hedde – men det er strandet på for mange uvisheder, manglende økonomi og finanskrisen dengang. Foreløbig har lauget nok at se til med at tage sig af Lyren, men man skal aldrig sige aldrig. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 8. august 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.