Papirmuseets By i Gråsten skal omdannes til boliger. 

Ikonisk bygning i Gråsten skal omdannes til boliger

Det kendte Papir­museets By i Alnor skal omdannes til boliger.

Der er udarbejdet et arkitektforslag for byggegrunden på 15.000 m² med et forslag på 28 rækkehuse og et fælleshus. En køber vil have mulighed for at tilpasse byggeplanerne i en kommende lokalplan.

I 2002 byggede Karen Marie Fabricius og Jørgen Fabricius det imponerende Papirmuseets By på Bomhusvej 3. Igennem en lang årrække har det fungeret som populært udflugtssted for kreative sjæle. I 2023 blev virksomheden solgt og et over 20 år langt kapitel sluttede for den smukke bygning.

JKA Arkitekter har for den nuværende ejer tegnet et projekt med 28 rækkehuse med et forslag, hvor den nuværende bygning på 1.000 m² bliver fælleshus. Bygningen kan bruges som kombineret fælleshus med lejligheder, gæsteværelser eller sportshal. Karen-Marie Fabricius, der sammen med sin mand, Jørgen Fabricius, og en række mindre aktionærer ejer grunden og bygningen, siger:

“Vi har solgt vores papirvirksomhed, og nu har vi besluttet at sælge grunden og ejendommen. Da området nu er udlagt til boliger i kommuneplanen, tænkte vi, at det nu er det rigtige tidspunkt at sælge. Vi vil lade en ny ejer gøre noget ved de gode udviklingsmuligheder, der er i et kommende boligprojekt. Grunden ligger jo ret fantastisk tæt på vandet og der er gode muligheder for en kommende ny ejer at sætte sit eget præg på boligprojektet,” siger Karen-Marie Fabricius og fortsætter:

“Grunden ligger tæt ved kysten og Ulsnæs-Centret med butikker, og har samtidig en central placering. Der er 40 parkeringspladser i området. Arkitekt­teg­ningerne er blot et forslag, som en ny ejer jo ikke behøver at følge. Vi har hørt fra mange, at de flytter fra Grå­sten, fordi her ikke er så mange muligheder for at bo lidt mindre, når nu man bliver ældre eller bor alene.”

Udviklingsmuligheder

Bjørn Borg, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland, supplerer: “Det her er en projektejendom, der indbyder til at nytænke fællesskab, fx med rekreative rum, vinterhave eller værksteder. Det vil være en rigtig god løsning at etablere nye boliger på matriklen, kombineret med lejligheder i den eksisterende bygning, så der kan skabes nye muligheder i den markante ejendom.”

“Det er tilladt med 50% bebyggelse på grunden, hvilket giver en mulighed for en samlet bebyggelse på 7.641 m². Nogle steder vil det være oplagt at beholde nogle af de arkitektoniske detaljer og byggetekniske kvaliteter. Beliggenheden er ideel for boliger og attraktiv for mange med kort afstand til byens faciliteter, vandet, indkøb og naturskønne omgivelser. Allerede nu oplever vi stor interesse for projektet, som har en pris på 8,25 mio. kr.”

Inden Papirmuseets By kan omdannes til boliger, skal der udarbejdes en ny lokalplan for området. Kommuneplanen er netop ændret, så området er udlagt til boligbyggeri. ■

Faktaboks

Papirmuseets By A/S er tegnet af arkitekt Martin Johnsen. Inspirationen er hentet fra Papir tørreladen i Silkeborg, som er Danmarks længste træbygning.

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 31. juli 2024

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.