Rummelige og lyse forhold vil møde et halvt hundrede tyske børnehavebørn og en halv snes pædagoer, når de rykker ind i den nye børnehave i Alnor til efteråret.

Rejsegilde på tysk børnehave i Alnor

Den tyske børnehave i Alnor er klar til et rykind på 45 børnehavebørn og 15 småbørn til efteråret. 

Byggeriet af den nye børnehave over for Förde-Schule skrider planmæssigt frem. 

Den forløbne uge var der rejsegilde. Her deltog børnehavebørnene fra Rinkenæs, som er dem, der flytter ind i det i alt 500 kvadratmeter store byggeri, hvoraf tilbygningen på 170 kvadratmeter er til småbørnene.

“Det har som altid krævet en flerårig tilløbsperiode at nå frem til byggeriet, som det står i dag. Den gamle børnehave i Rinkenæs er tæret af tidens tand. Det stod hurtigt klart, der ikke var nogen ide i at forsøge at peppe den gamle børnehave op på tidligere tiders niveau. Derfor slog vi til, da der var mulighed for at erhverve det tidligere hørecenter her i Alnor og bygge nyt,” sagde formanden for den tyske skoleforening, DSSV, Welm Friedrichsen, der roste samarbejdet med arkitekterne Lund og entreprenørvirksomheden Rambøll.

Millionbeløb

Det koster 14 millioner kroner at bygge den nye tyske børnehave med den tyske stat (Bund) som velvillig bidragyder. Med placeringen kommer børnehaven til at ligge naturligt over for den tyske Förde-Schule i Alnor, der efterhånden er oppe på 200 elever.

“Officielt hedder det Deutscher Kindergarten Gravenstein, selv om det ligger i Rinkenæs og nu kommer til at ligge i Alnor. Vi tager børn ind fra Gråsten og omegn. Det er en naturlig ting, at børnehaven ligger over for den skole, som tallene viser, 83 procent af børnene går videre i,” siger børnehaveansvarlig i den tyske skoleforening, Stefan Sass.

De tyske børnehaver har børn fra alle familier, der er interesserede i at få deres børn i en tysk børnehave. Institutionssproget er tysk og legesproget dansk. Der er ingen restriktioner eller krav til at melde sine børn i tyske institutioner, der oplever en stor søgning i øjeblikket, ikke mindst fordi mange tyskere flytter nord for grænsen.

“Vi oplever op- og nedgangstider ligesom alle andre skoler og børnehaver,” siger Stefan Sass, der naturligvis synes, det er sjovest, når der kan bygges nyt og holdes rejsegilder over så stort og anseligt byggeri som det i Alnor.

Mogens Ravn fra Rambøll holdt den tradtionelle rejsegildetale og sluttede med det slående rim: “Gid et hus består så mange år, som glasset går i skår”, hvorefter han kastede et glas i gulvet, så det splintredes i den nylagte cement. ■

Børnene glæder sig til at boltre sig i deres nye børnehave, hvor der også bliver plads til de helt små i et småbørnshus.

blank

Formanden for den tyske skoleforening Welm Friedrichsen roste samarbejdet mellem håndværkere, bygherre og de kommende brugere, også fordi de tyske børneinstitutioner bliver bygget meget ud for tiden.

blank

Rejsegildet blev fejret med pølser, kartoffelsalat, øl og vand og de tradtionelle indlæg med kranse og ituslået glas på betongulvet, hvor der tidligere lå en høreklinik i Alnor.

blank

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.