OL-bronzevinder i Gråsten

De unge sejlere fik masser af inspiration af OL-bronzevinder Anne-Marie Rindom.

De unge sejlere fik masser af inspiration af OL-bronzevinder Anne-Marie Rindom. Foto Tove Hansen

Af Tove Hansen
Juniorafdelingen i Gråsten Sejlklub har 65 junior sejlere i alderen fra 7 år til 24 år.
For nogen tiden siden havde de unge sejlere besøg af OL-bronzevinderen Anne-Marie Rindom.
Tilhørerne fik en fantastisk oplevelse, da Anne-Marie fortalte om vejen til OL-medaljen.
Det var en vej præget af hårdt arbejde, afsavn og viljestyrke.
25-årige Anne-Marie Rindom kommer fra Horsens Sejlklub. Hun begyndte at sejle som 6-årig i optimistjolle og senere Europajolle, hvor hun opnåede VM bronze i 2007, VM sølv 2008 og VM guld i 2009, Herefter skiftede hun til bådtypen Laser Radial.
Som 17-årig kom hun på landsholdet, og gik samtidig på et 4-årigt sportsgymnasium for at kunne passe sin træning.
Benhårdt i elitesport
Anne-Marie Rindoms store drøm var at komme med til OL, men sejlsport koster penge, og hun spurgte sin far, om han havde lyst til at finansiere hendes tur til Australien, hvor der blev holdes udtagelsesstævne.
Han sagde ja, og Anne-Marie Rindom kvitterede med som 20-årig at kvalificere sig til OL i London, hvor hun opnåede en 13. plads. I London så hun hvordan mange af de danske sportsfolk vandt medaljer, og hun besluttede sig for at kæmpe for at opnå OL-medalje fire år senere i Rio de Janeiro.
Hun tænkte, hvad der var realistisk og hun skulle prioritere sin tid, da det ville medføre 200 rejsedage om året, meget mindre kontakt med venner, stærk fysisk træning, mental træning og planlægning af tid til træning og uddannelse.
Anne-Marie Rindom valgte en model, hvor hun sejler i 3 dage, læser idræt på universitetet i 3 dage, og holder søndag fri. Det betyder, at hun først er færdig med sin uddannelse om 8 år, men det er prisen for at bevæge sig i elitesporten.
Dyr sport
Anne-Marie Rindom medgiver, at det koster mange penge at deltage i elitesport, og hun bruger meget tid på at søge sponsorater.
Hun har tre både, som hver koster 50.000 kr. Hun bruger 6 sejl om året á 3.000 kr. og 20 master.
Derudover kommer rejseudgifter og deltagerbetaling. Det kostede hende 16.000 kroner at deltage i et stævne i Oman.
“Jeg søger i et væk sponsorater”, fortæller Anne-Marie Rindom smilende.
Hun fandt en polsk træner, som “var lidt militant”, men hun fik lært taktik, farttræning og træning i al slags vejr. Det gav hende VM guld i Laser Radial i 2015.
Højdepunkt
Karrierens højdepunkt var, da hun vandt OL-bronzemedalje og fik den hængt om halsen i Rio de Janeiro. Det var et stort øjeblik. Hun viste stolt medaljen frem til de mange unge sejlere, som både fik lov til at røre og mærke den.
”Bronzemedaljen blev fejret flere dage i Rio”, fortalte en stolt Anne-Marie Rindom, som gav de unge sejlere et par gode råd.
”Ved en konkurrence gælder det om, at man inden løbet sætter sig et mål, og laver en plan, som man følger til punkt og prikke. Planen skal ikke ændres undervejs, og alle de tanker der måtte komme undervejs, tanker som, “var det nu rigtigt”, “kan jeg nu udholde smerten”, “har jeg trænet nok” og “hvad gør de andre”.
Disse tanker skal smides om bag i båden, for det er dig der bestemmer. Det er dig, der har sat dit mål”, lød det fra Anne-Marie Rindom. 

Anne-Marie Rindom havde taget sin OL-bronzemedalje med, som de unge sejlere fik lov at røre. Foto Tove Hansen