Der kører stadig hestevogne på vejene i Rumænien.

Lions Club i Bov hjælper i Rumænien

De lokale løver fra lionsklubberne i Bov og Røde­kro har siden 2010 samlet hjælpeudstyr og sendt det til en landsby i Rumænien. 

Det begyndte med, at det lokale medlem af den daværende Lions Club i Padborg, Svend Erik Lassen, blev kontaktet af lionsmedlemmer fra Røde­kro. De havde samlet en del hospitalsudstyr sammen, som egentlig skulle have været til Let­land, men EU’s støtteprogrammer havde overhalet løverne indenom, og der var ikke længere brug for den indsamlede nødhjælp. Men det havde Svend Erik Lassen en god løsning på.

“På det tidspunkt var jeg begyndt at arbejde for Laurids Søndergaard fra Danbreed Arges i Rumænien. De gjorde meget ud af at hjælpe den lokale befolkning i den vestlige del af Rumænien, hvor deres farm ligger. Så den overskydende nødhjælp fandt vi hurtigt en fornuftig anvendelse for”, fortæller Svend Erik Lassen og fortætter:

“I første omgang blev det opmagasineret på min gård i Kiske­lund, og senere er det så blevet til lagre rundt omkring i lokalområdet, hvor vi samler materialerne, før de bliver sendt med lastbil til Rumænien.”

Skolemøbler

Det er blevet til mange læs med alt fra skolemøbler til hospitalsudstyr i de 12 år, hvor de to klubber har samlet sammen. Lions­klubben i Padborg blev senere slået sammen med naboklubben i Bov, men samarbejdet med løverne i Rødekro fortsatte.

Erhvervseventyret i Rumænien har ikke kun handlet om at få et nedlagt landbrug op at køre i et af Europas fattigste lande, der forsøgte at rejse sig efter 40 års kommunistisk styre, men også om at hjælpe den lokale befolkning til bedre leveforhold. Den nuværende levestandard betyder blandt andet, at man på landet stadig ser hestevogne på vejene og brønde på gårdspladserne ude foran gårdene, og hvor der stadig er tradition for, at man passer de ældre i familierne, som vi gjorde herhjemme for over 50 år siden. Det er med andre ord et samfund, der ligger langt fra det danske.

Det store engagement har bl.a. betydet, at Danbred Argers har modtaget en lokal pris for sin sociale ansvarlighed. Meget af den ansvarlighed beror på et samarbejde med de danske løver og har ført til, at tre skoler er blevet udstyret med alt fra møbler til computere, og flere læs hospitalsudstyr er sendt til lokale hospitaler. I 2013 fik løverne endda samlet midler sammen, så de kunne købe en brandbil og sende den til de rumænske brandmænd i området.

“Det var en stor begivenhed i det lille samfund, og vi blev da også modtaget af både embedsmænd og borgmesteren, da vi ankom med brandbilen”, fortæller Svend Erik Lassen.

Svend Erik Lassen skønner, at der gennem årene er sendt nødhjælp til området til en værdi af én til to millioner kroner.

“Samarbejdet med Danbred Argers har foregået ved, at Lions har samlet effekterne sammen, og Danbred Argers har stået for transporten til Rumænien. Det har været et samarbejde, som har fungeret helt perfekt, og som vi håber, at vi kan fortsætte med længe endnu.” siger Svend Erik Lassen.■

Lions har doneret brandbil til landsby i Rumænien.

blank

Der er blevet leveret skolemøbler til Rumænien.

blank

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.