Jytte Sahl er begyndt at lave en fin mindebog til begravelser, så familier til afdøde kan mindes deres kære og se billeder af, hvordan afskeden forløb.

Lindegaardens Bedemand har vældig travlt

“Pårørende til afdøde vælger bedemanden måske ud fra tidligere kendskab til vedkommende, eller fordi de kender nogen, der har anbefalet én. De vælger ikke forretningen eller noget andet!”

Det fortæller Jytte Sahl, der for et år siden efter lang tids betænkningstid startede Lindegaardens Bedemand med base i hendes eget hjem på slægtsgården på Kværsløkke. 

Hun er uddannet social- og sundhedsassistent og har tidligere arbejdet i en bedemandsvirksomhed. 

Hun har fået gevaldig travlt som selvstændig bedemand med kister i udvalg i laden.

Ny rustvogn

Først nu har hun fået tid til at lave en slags åbningsreception, som hun derfor kalder et års fødselsdag. Travlhed og Corona har gjort det svært at samle folk. Et års dagen markeres fredag 2. september klokken 14-17 på Lindegaarden, Kværsløkke 22 i Kværs. 

Her vil hun også markere, hun har udvidet gesjæften til Aabenraa og Kruså/Padborg foruden Sønderborg og Gråsten.

“Jeg ligger jo lige midt imellem,” som hun siger.

“Jeg har haft meget at se til, så jeg har købt en rustvogn mere og ansat to hjælpere med den samme indstilling til tingene som jeg selv. En begravelse kan ikke indrettes efter, hvornår jeg har tid, så er der to begravelser en lørdag, kan mine betroede hjælpere eller min mand klare den ene,” fortæller Jytte Sahl, der hele tiden arbejder med at optimere oplevelsen omkring en begravelse, så de pårørende skal tænke på så lidt praktisk som muligt, når de tager afsked med et deres nærmeste.

Mindebog

“Jeg laver en mindebog med billeder fra hele forløbet, så familien efterfølgende kan se, hvordan kisten så ud, overførslen til kirken, blomsterne og sangene. Jeg affotograferer også kranse og blomster med bånd, så de pårørende kan se, hvem de kommer fra. En pårørende har takket mig for mindebogen, som han ofte tager frem og kigger i. Fastholdelse af begravelsen er en ting, man slet ikke overkommer i afskedens stund. Der har man behov for at snakke med dem, der kommer, eller måske sidde stille for sig selv og mindes afdøde,” fortæller Jytte Sahl, der går meget op i at arrangere begravelser efter familiens ønsker, hvor særlige de end måtte være.

Ikke alle begravelser er kirkelige i dag, ligesom der kan være særlige ønsker til selve højtideligheden. På grund af Coronaens forsamlingsrestriktioner valgte nogen at tage afsked med afdøde i eget hjem.

“Jeg har kister i forskellige farver. Jeg har solgt en rød, en gammel rosa, en rosa og en mintfarvet kiste. De kan leveres fra dag til dag,” fortæller bedemanden, der har fundet sit rette element ved at lade sin forretningsidé komme an på en prøve. ■

Jytte Sahl alias Lindegaardens Bedemand har så travlt i sin forretning, at hun har ansat to medarbejdere og købt en rustvogn mere, ligesom hun har hjælp af sin mand.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Fotos af

Ingrid Johannsen
Ingrid JohannsenMediechef
Ring 21 19 02 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.