Jernbryllup i Kollund

Af Frederik Johannsen
Torsdag den 6. december bør hele Kollund hejse Dannebrog for at hylde noget så sjældent som et par, der kan fejre jernbryllup, hvilket vil sige, at de har været gift i 70 år
Parret er Hansigne Bothilde og Johannes Johansen, Drosselvej 17, Kollund. De er nok bedre kendt som Søster og Johannes, som i mange år drev det lokal vandrehjem, der nu er kendt som Fakkelgaarden.
Oprindelig stammer Johannes fra Agerbæk ved Hovborg og Søster fra Hellevad Mølle. Det var også i Hellevad, de lærte at kende hinanden.
Søster havde tabt sine nøgler under et festligt lag på Kløver Es. Dem fandt Johannes, og ville først aflevere dem til ejerinden, når hun selv kom og hentede dem, hvilket ikke var så nemt, da hun arbejdede som klinikassistent hos en læge i Gram.
Men alt i alt gik det sådan, at nøglen blev hentet og snart derefter var parret forlovet og brylluppet stod i Egvad kirke. Johannes, der på det tidspunkt arbejdede som chauffør hos en vognmand, havde dog andre tanker i hovedet, og derfor overtog parret snart forsamlingshuset i Løgumkloster.
Grænsehjemmet
Derfra flyttede de senere til Als, hvor de overtog kroen i Oksbøl, som de drev i mange år, lige indtil Grænsehjemmet i Kollund blev sat til salg. Så solgte de kroen, flyttede til Kollund og ind på det daværende vandrehjem, som de bestyrede med stor dygtighed og flid i mange år, indtil det var så vidt, at deres ene søn skulle overtage det, men i fællesskab valgte de i stedet at overlade huset til
Fleggaard som oprettede det nuværende ”Fakkelgaarden”. Parret havde imidlertid bygget et dejligt hjem på Drosselvej, hvor de to stadig nyder dagligdagen.
I ægteskabet er der opvokset tre børn Preben, Jørgen og Ingelise, der sammen med deres ægtefæller indtil nu har skaffet jernbrudeparret 8 børnebørn og 3 oldebørn.
Selvom parret nu er henholdsvis. 95 år og 94 år- er det blot et par år siden at Søster for sidste gang måtte opgive at køre bil, hvorfor den blev afhændet.
I fritiden var Johannes en ivrig jæger, mens Søster efter at Grænsehjemmet var afhændet, valgte at gå til hånde i Kirkens Korshærs butik. En del ferie er det dog også blevet til. Ikke mindre end 33 forskellige lande har de to besøgt.
Dagen fejres i familien skød, idet alle børn svigerbørn, børnebørn og oldebørn, møder op på den store dag og samles i hjemmet på Drosselvej for at fejre jernbrudeparret på behørig vis. 

Hansigne og Johannes Johansen drev i mange år Grænsehjemmet i Kollund.
Foto Frederik Johannsen