14-årige Sara Nielsen, der bor i Gråsten, skal to år i skole i Chicago

Gråsten-pige flytter til Amerika

14-årige Sara Nielsens barndom er ikke som de flestes. På grund af sin fars arbejde på Danfoss har hun nemlig boet i flere forskellige lande.

Sara Nielsen fra Gråsten er elev på Sønderborg Internationale Skole, og det er der en særlig grund til: Hun har boet tre år i Tyskland, hvor hun også gik på en international skole.

“Jeg tror, det ville være svært at starte på en dansk folkeskole, efter jeg havde lært alt det grundlæggende på engelsk,” siger Sara Nielsen.

Sara Nielsens far skifter igen arbejde, og derfor skal de nu atter flytte. Denne gang noget længere væk, nemlig til Chicago i USA, hvor de skal bo i to år. 

Det glæder hun sig til, men det er også lidt trist at skulle sige farvel til venner og familie endnu engang.

“Da vi fik at vide at vi skulle flytte til USA var jeg meget glad fordi jeg altid gerne har ønsket at bo i USA, men jeg blev selvfølgelig også lidt ked af det, fordi jeg nu skal sige farvel til venner igen,” siger Sara Nielsen. 

Nyt perspektiv på verden

Sara Nielsen glæder sig også til at opleve, hvordan det er at bo i en kultur, der er helt anderledes end vores egen: 

“Det at bo i en anden kultur er noget helt specielt. Man får et helt nyt perspektiv på verden. Hvis nu jeg ikke havde boet i Tyskland ville jeg nok ikke have oplevet de traditioner, de har dernede. Det samme med USA: det bliver noget helt andet at opleve den kultur der, og de fester de holder, som for eksempel Thanksgiving, uafhængighedsdagen og den måde de fejrer Halloween på,” udtaler Sara Nielsen.

Hun savnede dog også noget i Danmark, dengang hun boede i Tyskland. For eksempel det at gå på en lille skole, hvilket hun gjorde i Danmark, men i Tyskland gik der 1600 elever på hendes skole.

Da hun så kom hjem, savnede hun så også sine venner i Tyskland, og den høflighed de udviser dernede på anden vis end herhjemme. Sara Nielsen tror også, at det vil blive svært at sige farvel til venner og familie i Danmark, men mener, at så snart hun har fået stiftet nye venskaber i Chicago, vil det ikke være så slemt. 

“Jeg kommer jo også hjem til Danmark i nogle ferier, og vi rejser jo permanent hjem efter to år,” forsikrer Sara Nielsen. ■

Skrevet af
Marie Christensen

Fotos af
Marie Christensen