Helene Bindzus, Kollund, fylder lørdag den 2. september 90 år. 

Energibundt på vej mod de 90 år

Helene Bindzus holder hovedet skarp, hun er frisk og lørdag den 2. september fylder den bramfrie dame fra Kollund 90 år.

“Jeg klarer mig selv. Udover at få hjælp ½ timer hver 14. dag til rengøring”, fortæller den åndsfriske kvinde, som bor i Kollund.

Helene Bindzus er noget af et livstykke. 

Hun er født i Kraglund ved Tinglev. En måned efter sin konfirmation kom hun ud at tjene i huset ved siden af sine forældres gård. 

“Jeg gik siden på husholdningsskolen i Gråsten og fik plads på en forsøgsstation i Ødum som kokkepige. Her lavede jeg mad til 25 mand og bagte kringle og franskbrød hver morgen”, husker Helene Bindzus, som i 1955 blev gift med Verner Bindzus. 

Parret købte en gård ved Vandling, men trivedes ikke der og flyttede derfor til Bommerlund. Her blev Verner ansat som skovarbejder ved siden af landbruget. Helene gik hjemme og passede deres sønner. Pengene var små, så Helene blev uddannet hjemmehjælper. 

Hjemmehjælper

Helene Bindzus virkede som hjemmehjælper i 26 år i den gamle Bov Kommune, og fik en stor berøringsflade.

“I 18 år passede jeg en blind mand. Det var ikke godt, når jeg havde ferie. Kollegaerne kendte ham ikke så godt, så tingene kom til at stå forkert”, erindrer hun.

I 1976 flyttede parret til Bolderslev i et nyt hus. Her nød de nogle gode år, indtil Verner gik bort i 2003. To år efter flyttede hun til en lejlighed i Kollund.

Laver mad hver dag

Som gammel kogekone, mener hun, der skal ordentlig mad på bordet. Så hun laver frikadeller med brun sovs, hvidkålsroulader og andet godt mad. 

“Alt det spaghetti og nudler, det er ikke lige mig”, fastslår Helene Bindzus, som har flittige hænder. Hun hækler og strikker i stor stil. Børn og børnebørn får hjemmestrikkede sokker, slumretæpper og dækkeservietter.

“Det er sjovt, at alle mine tre sønner er blevet elektrikere”, nævner Helene Bindzus. Peter og Johnny er elektrikere i Kollund, mens Preben er elektriker i Sverige.

Den runde fødselsdag holdes på Bov Kro. Der er inviteret 20 gæster, som skal have en god middag. De 6 børnebørn og 4 oldebørn er også inviteret.

“Jeg er glad for det gode forhold, jeg har til familien. Det er guld værd”, siger snart 90-årige Helene Bindzus. ■

Skrevet af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Fotos af

Ditte Vennits Nielsen
Ditte Vennits NielsenLokalredaktør Bov
Ring 25 98 91 80

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.