Prinsesse Benedikte og Dronning Margrethe fik en rundvisning i Den Kongelig Køkkenhave.

Dronningen indvier Den Kongelige Køkkenhave

To glade søstre, Dronning Margrethe og Prinsesse Benedikte, kastede glans over indvielsen af Den Kongelige Køkkenhave.

“Det er en meget stor dag for Benedikte og jeg. Vi har glædet os meget, selv om det så nærmest uoverskueligt ud i starten”, sagde Dronning Margrethe ved den officielle indvielse, som fandt sted i en opstillet pavillion.

Det var Dronningens mor, Dronning Ingrid, som i 1960 etablerede den 7.500 kvadratmeter store køkkenhave, som gennem årene er blevet stærkt beskåret. De senere år har kun en femtedel været dyrket.

Ideen om at genetablere Den Kongelige Køkkenhave blev fostret i 2015. 

“Da chancen bød sig for at genskabe Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot, der ikke kun var til gavn, men også til glæde, så greb vi fat med begge hænder og med stor begejstring. Men jeg vil gerne takke Benedikte, uden hvis utrættelige ildhu det ikke var lykkedes. Jeg vil også gerne takke bidragsyderne, Sønderborg Kommune og Kultur- og Slotsstyrelsen”, sagde Dronning Margrethe til de 100 inviterede gæster.

Kom og spis

Dronningen rettede også en tak til de nye medarbejdere i haven, der hører til de socialt udsatte hos Væksthuset i Augustenborg.

“Nu har vi fået den Kongelige Køkkenhave. Nu er den indviet. Kom og pis”, sagde Dronningen til stort bifald fra de inviterede gæster.

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde, at køkkenhaven er en påmindelse om, at her til lands sætter vi pris på al kultur.

“Det er ikke tit, man som kulturminister får lov til at indvie en køkkenhave. Men det er bestemt også kultur i en køkkenhave, ligesom der er næring i kultur”, sagde kulturministeren.

Da indvielsen blev planlagt, havde man regnet med, at der skulle være en stor, folkelig festdag, men det har corona-restriktioner siden sat en stopper for.

“Vi er få i dag, men det afspejler bestemt ikke glæden over, at dette projekt er lykkedes”, sagde borgmester Erik Lauritzen (S). 

Den Kongelige Køkkenhave har kostet 22.630 mio. kroner, som hovedsageligt er doneret af fonde. ■

Skrevet af

Gunnar Hattesen
Gunnar HattesenAnsvarshavende redaktør
Ring 21 16 06 83