Artikelbeskrivelse

Doris Pørksen er en arbejdsom kromutter

Af Pernille Kjeldtoft Hansen
Den 1. januar 2016 er det 10 år siden, at Doris Pørksen Schmidt overtog Den Gamle Kro i Gråsten.
Hun var blevet ansat på kroen et 1 år forinden, og havde ved overtagelsen allerede en klar vision for kroens fremtid; den skulle drives videre i samme ånd med respekt for traditionerne.
10 år efter står Den Gamle Kro på trods af de skæve vinkler, små vinduerne og lave lofter knivskarpt i Slotsgade i Gråsten, og flere renoveringer har givet den gamle, smukke bygning ny energi.
Senest er kromutters gamle kontor ombygget til en Garderstue, der på mange måder er en hyldest til Den Kongelige Livgardes arbejde og deres tradition med at komme på kroen under Regentparrets sommerresidens på Gråsten Slot.
Kroen repræsenterer Doris Pørksen Schmidt og Doris Pørksen Schmidt repræsenterer kroen.
Sådan har det været de seneste 10 år, og sådan håber hun, at det vil være resten af hendes dage på arbejdsmarkedet.
En modig kvinde
Doris Pørksen Schmidt er vokset op i Hønsnap på en stor gård, men som ung studerende flyttede hun til Tyskland i længere tid.
Hun var nemlig i gang med en europæisk hotel- og restaurationsuddannelse, der betød, at hun skulle gå i skole i Danmark og stå i lære i et tysk køkken i Baden Baden. Da hun var færdiguddannet, tog hun på højskole, og som 25-årig drog hun alene ud i verden med en rygsæk på ryggen og en adressebog i lommen.
I et år rejste hun jorden rundt, og da hun kom hjem, havde hun formet venskaber over hele verden.
Det var en modig og moden kvinde der vendte hjem til Danmark, og efter arbejde på Grænsekroen i Kruså og Holbøl Landbohjem, blev det tid til at arbejde i Gråsten og overtage Den Gamle Kro.
Tiden er en udfordring
Det har været 10 hårde år siden Doris Pørksen Schmidt overtog Den Gamle Kro i Gråsten og siden også Hotel Egely, og det har krævet mere end normalt engagement i sit arbejde.
For Doris Pørksen har det også betydet afsavn på privatfronten, og der har ikke været megen tid til fritidsinteresser og aktiviteter.
For næsten 2 år siden fik hun dog sammen med kæresten Michael Pedersen datteren Mille, og efter hun er kommet til verden, har den travle kvinde lært at slappe af og holde mere fri.
Mille går nemlig ikke i institution, og er derfor meget med på kroen. For Doris Pørksen er det meget vigtigt, at den lille datter får et godt og nært forhold til familien, så hun passes ofte af bedsteforældrene, men også af forældrene selv så ofte som muligt.
Det er den travle restauratørs drøm at blive stadigt bedre til at slappe af og bruge tid med familien, og i fremtiden kunne hun godt tænke sig også at have tid til fritidsaktiviteter som sport, at lave kreative dekorationer og gå til arrangementer som koncerter og foredrag.
For kroen er hendes ønske at fortsætte som hidtil. Den Gamle Kro i Gråsten skal blive ved med at fokusere på og koncentrere sig om de ting, som man er god til, og så skal traditioner som sønderjysk kaffebord, smørrebrødsspisen og tarteletaftener holdes i hævd.
Jubilæet markeres med en reception mandag den 1. februar. 

Doris Pørksen Schmidt har haft 10 travle år på Den Gamle Kro, som er kendt viden om som et godt og hyggeligt spisested. Foto Søren Gülck

Doris Pørksen Schmidt har haft 10 travle år på Den Gamle Kro, som er kendt viden om som et godt og hyggeligt spisested.
Foto Søren Gülck

Doris Pørksen Schmidt har haft 10 travle år på Den Gamle Kro, som er kendt viden om som et godt og hyggeligt spisested. Foto Søren Gülck

Doris Pørksen Schmidt har haft 10 travle år på Den Gamle Kro, som er kendt viden om som et godt og hyggeligt spisested.
Foto Søren Gülck