Jytte Sahl har sikret sig, at arbejdet som Lindegaardens Bedemand hænger sammen med familielivet, inden hun etablerede sig som selvstændig 1. august

Der findes mange måder at sige farvel på

Fra 1. august har 44-årige Jytte Sahl gjort sig selvstændig som Lindegaardens Bedemand med udgangspunkt i privaten, og hun har tænkt nøje over, hvad det indebærer.

Et dødsfald kan slå benene væk under de fleste. I løbet af kort tid skal man tage afsked med et nært stående menneske, som måske er revet brat ud af livet. Andre er så forberedte på afskeden med livet, at de har tilrettelagt alt ned i mindste detalje. Under alle omstændigheder er det afgørende at have den rette bedemand ved hånden. Bedemanden er alfa omega for det indtryk og den følelse, vi står tilbage med i afskedens stund.

Det er 44-årige Jytte Sahl sig fuldt bevidst, efter hun 1. august gik solo som indehaver og eneste ansatte som Lindegaardens Bedemand fra gården Lindegaard på adressen Kværsløkke, hvor hendes mand Hans er 8.generation på slægtsgården.

“Jeg har tænkt meget over det og overvejet det længe. Jeg har ønsket at gøre mig selvstændig. Skulle det være, var det som bedemand. Jeg elsker det her job,” siger Jytte Sahl, der er uddannet social- og sundhedsassistent, mor til to store børn og landmandskone.

Tovholder

Hun har arbejdet på fødegangen, børneafdeling og i psykiatrien og har været ansat i en lægepraksis. Springet til selvstændig bedemand kommer sig af, at hun har arbejdet og uddannet sig hos en lokal bedemand og der fik tråden til det følelsesladede erhverv.

“Som bedemand er du tovholder i en begravelse. Mange er på ukendt grund og uvidende om, hvad kan man, hvad bør man, og hvad gør man,” siger bedemanden fra Kværsløkke, der ikke ser sig selv som en gammel grå mand i stiv habit, som vi tit forbinder begravelser med.

Jytte Sahl ønsker at åbne op for de muligheder, der er, når man tager afsked med sine kære. I dag er samfundet præget af vidt forskellige trosretninger, og der kan være personlige særkender og hensyn at tage, for at man kan sige, at der fik bedstemor eller ægtefællen vel nok den helt rette afsked.

“Begravelsen skal tage udgangspunkt i det menneske, vi siger farvel til,” mener Jytte Sahl, der også finder det vigtigt at inddrage børnene i en begravelse.

“Det ukendte er værre end virkeligheden. Er børnene involverede og ser den afdøde bedstemor hvile i kisten iført pænt tøj og måske med en perlekæde, som børnene har lavet, er de mere med og har nemmere ved at forstå og affinde sig med situationen,” siger bedemanden.

Stil og ro

Hun tilbyder kister i forskellige farver og materialer og alternative afskedsceremonier, hvis det er ønsket.

“En begravelse behøver ikke foregå i en kirke. Den kan også finde sted i hjemmet eller i et kapel og udformes, som de pårørende ønsker det, så ceremonien afspejler afdødes liv og væsen. Coronaen har bevirket, familien oftere mødes til en mindehøjtidelighed omkring

urnen, når det er muligt at samles,” siger bedemanden, der bifalder den udvikling og har erfaring med at tilrettelægge begravelser og også selv forestår sørgeceremonien, hvis det er ønskeligt.

“Selvfølgelig kommer vi ud til akutte dødsfald, hvor familien er i chok. Jeg ønsker at udstråle stil og ro. Selv om tingene kan gøres anderledes, skal det ikke være farven på bedemandens tøj eller vedkommendes adfærd, der står tilbage efter det sidste farvel. Vi kommer også ud for at mægle i splittede familier, der måske ikke har set hinanden længe, men skal finde sammen om begravelsen af en pårørende,” siger Jytte Sahl, der føler sig godt klædt på til opgaven.

Rustvogn

Hun har rustvogn, kister, urner og udstyr hjemme på Lindegaarden, og så har hun sin mand Hans. Han giver en hånd med i de situationer, hustruen ikke kan klare alt selv. Springet ud i at blive selvstændig er drøftet grundigt med hele familien. Det er meget vigtigt.

“Jeg ville ikke kunne klare at komme hjem til sure ansigter på grund af mit arbejde. Vi har mange hjælpemidler, så jeg kan klare det meste selv, og det er godt at vide, familien er indstillet på skæve arbejdstider,” siger bedemanden, der findes på lindegaardensbedemand.dk ■

De nære omgivelser omkring Gråsten og Kværs bliver Jytte Sahls arbejdsområde, og hun ønsker på alle måder at bidrage til, afskedens stund bliver en harmonisk og mindeværdig oplevelse.

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.