Borgmester Erik Lauritzen fylder 60 år.

Borgmester fylder 60 år

Mandag den 17. februar fylder Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune, 60 år.

Det lå ikke i kortene, at landmanden fra Blans skulle blive politisk aktiv. Og da slet ikke for Socialdemokratiet. Især ikke, når både en bror og en svigerinde var medlemmer af kommunalbestyrelsen for Venstre og hans mor stemte på Carl Holst.

Nye interesser

Erik Lauritzen kommer fra en landmandsfamilie og købte i 1985 sit eget landbrug. Men efter 10 år som landmand måtte han lukke landbruget og sadle om. Og da Erik startede på uddannelsen som landbrugsteknolog, begyndte også passionen for det politiske liv.

”Gennem min kone Bentes arbejde som socialpædagog begynder jeg at interessere mig mere og mere for, hvad det er for et samfund, vi gerne vil have. Og under min uddannelse får jeg tid til at involvere mig,” siger Erik Lauritzen om dengang i 1996, da han meldte sig ind i Socialdemokratiet.

Voksende indflydelse 

Efter indmeldelsen gik der ikke længe, før han blev opfordret til at stille op til valget i Sundeved, men blev i 1997 ikke valgt ind. 

Først i 2001 lykkedes det. Og siden da rykkede han fra kommunalbestyrelsen i Sundeved med over i Sønderborg Byråd efter kommunesammenlægningen.

”Det er den spændende tid. Jeg får mere og mere lyst til at være engageret,” fortæller Erik Lauritzen.

I 2013 bliver han borgmesterkandidat for Socialdemokratiet og vælgerne giver partiet mulighed for at danne flertal, så Erik Lauritzen 1. januar 2014 kan sætte sig i borgmesterstolen i Sønderborg kommune. Dermed stoppede han efter 14 år som lærer på Gråsten Landbrugsskole. I 2017 opnår Erik genvalg og fortsætter nu sin anden borgmesterperiode.

En kommune i balance

Når borgmesteren ser tilbage på de sidste seks år i spidsen for Sønderborg Kommune, er han især stolt af at kunne skabe ”en kommune i balance.”

”Det var mit valgslogan første gang jeg stillede op som borgmester. Jeg er rigtig godt tilfreds med at det lykkedes. Vi har stoppet udsultningen af landområdet, droppet nedlæggelser af skoler og institutioner og er gået en anden vej,” nævner Erik Lauritzen blandt andet.

Stor oplevelse

Som borgmester kan man opleve meget. For borgmesteren står især deltagelsen i COP21 i Paris som en stor oplevelse i hukommelsen 

”At være med blandt verdenslederne og være med til at skrive under på Paris-aftalen for vores klima. Det var noget af det største,” fortæller han.

4 år mere 

I løbet af 2020 skal Socialdemokratiet vælge deres borgmesterkandidat til valget i 2021. 

”Jeg tager gerne 4 år mere. Det er meget, vi gerne vil gøre endnu bedre,” forklarer Erik Lauritzen og nævner skoler og børn, som nogle af de områder der fylder rigtig meget.

”Vi skal som byråd bakke op om og forsøge at følge med i de initiativer, der er ude i vores landdistrikter. Der er meget energi og idérigdom i bl.a. landsbylaugene.” siger Erik Lauritzen.

I anledning af den runde fødselsdag, har Erik Lauritzen inviteret 80 personer til privat fest på Sundeved Forsamlingsgård. ■

Faktaboks

 • Født 17. februar 1960 i Blansskov
 • Gift med Bente Lauritzen
 • Børn: 3
 • Børnebørn: 6
 • Bopæl: Blansskov ved Blans
 • Uddannelse: Landbrugsteknolog
 • Tidligere erhverv: Lærer på Gråsten Landbrugsskole, landmand
 • Politisk karriere: 1996: Medlem af Socialdemokratiet
 • 2001: Medlem af Sundeved kommunalbestyrelse
 • 2007: Gruppeformand i Sønderborg Byråd
 • 2010: Politisk ordfører i Sønderborg Byråd
 • Siden 2014: Borgmester Sønderborg Kommune

Skrevet af

Lene Neumann Jepsen
Lene Neumann Jepsen Kommunikationskonsulent
Ring 31 17 05 27

Foto af
Kim Toft Jørgensen