Artikelbeskrivelse

Æblefestival i Gråsten genoptager æblesejlads

Af Henriette Pilegaard

Efter en lovende premiere på Gråsten Æblefestival i efterårsferien sidste år gør foreninger i Gråsten igen klar til æblefestival. Nu med æblesejlads.

Når Gråsten i efterårsferien for andet år i træk fejrer sit berømte æble – gråstenæblet – med aktiviteter for egne borgere og gæster, har festivalen bredt sig.

Gråsten melder sig efter fem års pause igen i æblesejladsen på Flensborg Fjord, og hele fredagen, 16. oktober, vil der være gamle skibe, kunst og aktiviteter på havnen sideløbende med aktiviteter på Torvet. På havnen kulminerer dagen med en rigtig havnefest, shanty-kor og koncert med det irske band Tupelo, som mange kender fra Tønder Festival. Skibene sejler lørdag morgen til Flensburg, hvortil der også ankommer skibe fra Kollund og Glücksburg.

Også flere skoler, daginstitutionen Tumleby og dagplejen involverer sig i år i æblefestivalen. Skolerne kaster sig ud i et projekt med molekylær madlavning i samarbejde med Krusmølle, og eleverne viser resultaterne frem på Torvet under festivalen.

Torvet i Gråsten er stadig centrum for æblefesten. I år er torve-aktiviteterne skubbet en dag til torsdag-fredag-lørdag. En række foreninger i Gråsten, samlet i foreningen Gråsten Forum, er i fuld gang med planlægningen og med at få de praktiske detaljer på plads – også med udsmykning af byen og kunst i butikkerne.

Flere æbletræer og skulptur

Sidste år var borgere og gæster inviteret med til at plante 600 gråstenæbletræer i området. I år skal der også plantes æbletræer, men et mindre antal. De skal plantes ved stien fra Gråsten Landbrugsskole og i retning mod Roden Skov. Det sker søndag 11. oktober.

En nyhed i æblefestivalen er et lanterneoptog, som finder sted fredag 16. oktober. Optoget går gennem plejehjemmet og slutter ved æbleskulpturen “Big Apple” ved Bellevue, hvor der er premiere på en ny Gråsten-sang.

Big Apple blev afsløret ved sidste års æblefestival. I år er der igen skulpturafsløring, men i Alnor Strandpark, hvor festivalen officielt åbnes lørdag 10. oktober ved borgmester Erik Lauritzen.

Foredrag

Faktisk begynder festivalens aktiviteter allerede onsdag 30. september kl. 19.30 med et foredrag på Gråsten Landbrugsskole. Havehistoriker Helle Ravn fortæller om gartnerfamilien Vothmann. Hans Peter Vothmann udviklede omkring 1750 gråstenæblet, der i 2005 blev kåret af Danske Frugtavlere til Danmarks nationalæble.

Ved denne foredragsaften kan man også høre om planerne for Det Kongelige Slotsgartneri i Gråsten. Dette projekt vil i øvrigt have en informationsstand på Torvet under æblefestivalen.

Kager og mad med æbler

I år er æbler i madlavning og kager endnu mere i fokus. En række spisesteder i området har æbler på menukortet, og på Torvet vil der – foruden æbler – blandt andet være æblekager, æblepølser og mulighed for at presse sine egne æbler.

Ligesom sidste år bliver Gråsten Landbrugsskole det sted, hvor festivalen afsluttes med et overdådigt æblekagebord, ledsaget af underholdning. Det sker lørdag 17. oktober kl. 14.30.

Til dette arrangement skal man købe billetter á 100 kr. i forvejen eller i Gråsten Boghande.

Æblefestivalen var sidste år et tilløbsstykke. Søren Gülck

Æblefestivalen var sidste år et tilløbsstykke.
Søren Gülck