Peter Hell er kendt som tidligere brugsuddeler og nuværende madudbringer for Holbøl Landbohjem, og han er fortsat aktiv på arbejdsmarkedet og kvik i replikken i en alder af 76 år.

76-årige Peter Hell kan ikke undvære fast arbejde

Holbøls tidligere brugsuddeler Peter Hell kører hver formiddag mad ud for Holbøl Landbohjem. 

Han sørger for, ældre medborgere får deres faste daglige måltider. Som brugsuddeler i en menneskealder sørgede han også for, der var varer på hylderne til Brugskunderne.

“Jeg arbejdede for to og var aldrig hjemme,” fortæller Peter Hell, der er fortrolig med et aktivt arbejdsliv og priser sig lykkelig for, der stadig er bud efter ham på arbejdsmarkedet.

Når han ikke var på arbejde, var han aktiv i foreningslivet – i skolebestyrelsen, for grænsefesten og som formand for Holbøl Borgerforening gennem 20 år.

“Arbejde er vejen til rigdom, for du bruger ingen penge,” er hans motto, selv om rigdom for ham er et aktivt og indholdsrigt liv.

Hustruen Lis har været i SuperBrugsen i Padborg i 38 år, men blev afskediget efter mange års tro tjeneste uden nogensinde at have haft en sygedag.

“Jeg var helt oppe i det røde felt og skrev et brev til uddeleren og formanden, hvor jeg på godt dansk skrev, det ikke var en måde at behandle folk på. Lis fik arbejde på Holbøl Landbohjem og blomstrede op. Hun er nu gået på efterløn og har et lykkeligt liv,” slår Peter Hell fast.

Sønnen Henrik er også brugsmand og starter i det ny år i SuperBrugsen i Bramdrupdam. 

Datteren Lene er sygeplejerske. Hun var barnepige for Prins Joachims og Prinsesse Alexandras børn, da de boede på Schackenborg Slot.

“Jeg har altid sagt til mine børn, jeg ikke vil have nogle problemer. Det stærkeste, min datter drikker, er Cola light. De passede butikken, da de var 16-17 år gamle. Det var, da vi begyndte at rejse til Gran Canaria. Der har vi været 50 gange,” siger Peter Hell, der trods alt også lægger vægt på fritidssysler som at være i de to sommerhuse i Vemmingbund og læse bøger.

Læser bøger

Det ene sommerhus blev oversvømmet under stormen, så det gav også lidt at se til. Peter Hell kan ikke forestille sig ikke at have et arbejde, selv om det i hans alder ikke behøver være fuldtids.

“Jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle få tiden til at gå med. Jeg finder det vigtigt, vi har aktive og initiativrige mennesker, som Bent Jensen, der har bygget Linak op. Det er fantastisk, vi har verdensomspændende virksomheder her i vores landsdel,” siger Peter Hell, der er ved at læse Bent Jensens bog.

Det går ham lidt på, det ikke går brugserne for godt. Holbøl har i dag en købmandsbutik.

“De giver underskud næsten alle sammen. Der er for langt mellem de lokale brugsforeninger og ledelsen. Der er ingen selvbestemmelse længere. Coop går for meget op i økologi og andet pjat. En brugs i et landbodistrikt skal lade være med at provokere kunderne på den måde,” mener Peter Hell, der er kendt for at være en slagfærdig mand.

Han kører glad på arbejde hver eneste dag og er bramfri i alle henseender. 

Han brænder ikke inde med noget og er kendt i Holbøl for både at stå ved sit ord og sige sin mening.

På vej til nytårskur i Holbøl sammen med Lis, slår den arbejdsaktive pensionist fast, at selv om man er en travl mand, skal der selvfølgelig også være tid til familien – ikke mindst hustruen gennem et langt ægteskab med udgangspunkt i Holbøl. ■

Denne artikel er lagt på Gråsten Avis | Bov Avis den 2. januar 2024

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.