Formand for Rinkenæs Vandværk Peter Bo Christensen har været med til at sikre et moderne og fremtidssikret vandværk til byens borgere formedelst 7,4 millioner kroner.

Rinkenæs Vandværk er fremtidssikret

I april blev Rinkenæs funklende ny vandværk indviet med deltagelse af et par hundrede personer. Det var ikke uden stolthed, bestyrelsen kunne præsentere nybyggeriet, der er opført i løbet af et års tid og nu står som symbol på en sikker og kvalitativ vandforsyning til Rinkenæs borgere.

“Det har kostet 7,4 millioner kroner at bygge vandværket med Vand-Schmidt som bygherre. Vi lavede en omvendt licitation og fortalte, vi ønskede et moderne funktionsdygtigt vandværk, og hvad vi havde at gøre godt med. Vi har taget et kreditforeningslån over en 25-årig periode. Målsætningen var, byggeriet ikke måtte belaste vandprisen,” fortæller formand Peter Bo Christensen.

Vandværket har godt 650 brugere, der aftager 67.000 kubikmeter vand om året. Der er et spild på 8,7 procent, hvilket er forholdsvist meget, men det kommer der styr på.

“Fjernvarmen lægger nye rør i det meste af Rinkenæs de kommende to år, så der kommer vi ned og ser, hvordan vandrørene har det og får bedre overblik over læk i det gamle Rinkenæs som Vårhøj og Lyshøj. Vi valgte at bygge nyt vandværk, fordi de store forbrugere og folk generelt her i Rinkenæs ønskede at bevare den lokale vandforsyning. Det gamle var slidt ned. Det havde også stor betydning, at der var bestyrelsesmedlemmer, som kunne sidde nogle år endnu, for havde det været den gamle garde på vej ud af kontoret, var det ikke gået,” fortæller formanden.

God økonomi

Det talte også med, at vandværket havde en god økonomi. På et tidspunkt ønskede bestyrelsen at sætte vandprisen op med 25 øre per kubikmeter, men det blev besluttet at lade den stige med 1,50 kroner for at have større økonomiske muskler at spille med. Vandprisen er reelt på otte kroner plus moms per kublikmeter, men skatter og afgifter er på det femdobbelte. En vandværksbestyrelse gør et kæmpe arbejde for statskassen.

“Vi har et godt samarbejde med kommunen. Den er behjælpelig med at sikre den lokale vandforsyning. Vi har to boringer, hvoraf vi fornyr den ene om fem år. Den ny boring ligger i 80 meters dybde, mens den gamle fra 1984 er på omkring 30 meter i jorden. Vi mener at have bygget et vandværk, der holder i mindst 100 år,” fortæller Peter Bo Christensen, der nævner en god grund til, yngre kan vindes for bestyrelsesarbejdet.

“Vandværket er så moderne, at det kan styres og overvåges fuldstændig hjemme fra din computer eller iPhone. Du skal ikke hen på værket for at have styr på tingene. Rinkenæs er delt op i tre vandforsyningszoner, så vi kan se, hvor der er et læk,” siger formanden, der er produktionsplanlægger på Arla i Kruså og vant til at have teknisk overblik.

Det ny vandværk blev bygget på Nederbyvej under det gamle. Det ligger på den gamle Nederkros grund og er bygget i Egernsund tegl. Vandværket fik grunden til en favorabel pris. Krobygningen blev revet ned med støtte fra den kommunale nedrivningspulje.

Der er plads til udvidelser og fornyelser med eventuelle kulfiltre. Der er erhvervet jord omkring boringerne, så der ikke opstår diskussioner om sprøjtning og forurening omkring de følsomme vandboringer. Nederkros gamle skilte hænger på de vandværkets hvide vægge i mødelokale og over for filtrerings- og vandtanke i rustfrit stål i produktionshallen med udsigt til pumper og digitale display. Historien går hånd i hånd med fremtiden på vandværket på Nederbyvej. ■

Rinkenæs Vandværk er bygget i Egernsund tegl og blev indviet i april, så byen nu har et spritny og teknologisk topmoderne vandværk.

blank

Man kan kigge ind i tankene til Rinkenæs’ rene vand. De blå tanke er filtreringsanlæg, der sorterer urenheder fra vandet, inden det havner i store rustfri ståltanke, før det sendes videre ud til vandforbrugerne.

blank

Skrevet af

Lise Kristensen
Lise KristensenJournalist
Ring til 20 75 79 12

Savner du en ældre artikel eller historie fra Gråsten og omegn, Broager, Egernsund eller måske Padborg, Kruså, Fårhus eller Frøslev så har du her et værktøj til at komme videre: Søg i vores omfattende PDF arkiv efter artikler fra andre års udgaver af Gråsten Avis og Bov Avis. Vores udvalg af artikler på hjemmesiden er begrænset til artikler der indeholder billeder hvorimod PDF arkivet indeholder alle offentliggjorte artikler.